Priče > Društvo

Stručnjaci iz Novog Sada stigli u Aleksinac: Planirana merenja u Magni, pa tek onda UVIĐAJ

Komisija stručnjaka Zavoda za medicinu rada iz Novog Sada započela je merenje u fabrici "Magna". Kad oni odobre može se ući radi uviđaja

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Milena Gačević

20/01/2024 > 14:58

podeli vest:

Stručnjaci iz Novog Sada stigli u Aleksinac: Planirana merenja u Magni, pa tek onda UVIĐAJ
Foto: Tanjug printscreen


Komisija stručnjaka Zavoda za medicinu rada iz Novog Sada započela je merenje u fabrici "Magna" u Aleksincu u kojoj su se, za 24 časa 18. i 19. januara, otrovala 162 radnika, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Kako je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, uviđaj u fabrici biće urađen tek nakon što ova ekipa eksperata završi rad i potvrdi da je prostor fabrike bezbedan za boravak istražnih organa.

U OJT Aleksinac, međutim, nisu mogli da otkriju na koje parametre se vrši merenje a sve u interesu istrage.

Nesumnjivo je da se prvenstveno proverava kvalitet vazduha, budući da su svi priznali da su otrovani radnici imali klasične simptome trovanja disajnih organa, ali će preventivno biti provereno i sve ostalo u njihovom radnom okruženju.

Pretpostavlja se da će se posebna pažnja posvetiti sistemu klimatizacija, kojim su se, kako se sumnja, širila štetna isparenja.

Prema saznanjima "Blica" uviđaj u fabrici "Magna" biće urađen u ponedeljak. Da li će istog dana fabrika nastaviti sa radom ili ne još uvek nije poznato.

U bolnici u Aleksincu trenutno se nalaze samo dvojica radnika ali je njihovo stanje stabilno. Novih slučajeva nije bilo.

- U bolnici su zadržana dva radnika. Oni su stabilnog stanja ali su ostali da se urade dodatne analize. U svakom slučaju će danas ili sutra biti pušteni kući. Ostali su svi dobro, i oni koji su bili stacionarno i oni koji su pušteni na kućno lečenje. Novih slučajeva nema. Niko se nije javljao u toku jučerašnjeg popodneva i noćas i jutros – kaže v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac dr Goran Vidić.

Ostavite komentar