Priče > Društvo

VUČIĆ sa RODITELJIMA i DECOM obolelom od RETKIH BOLESTI: Posebnu pažnju obratićemo na INOVATIVNE LEKOVE, biće i VAUČERA

Ukupno će biti podeljeno više od 90 paketića mališanima, a prisutni su predstavnici više od 20 udruženja

Izvor: K1info/Tanjug

15/01/2024 > 12:50

podeli vest:

VUČIĆ sa RODITELJIMA i DECOM obolelom od RETKIH BOLESTI: Posebnu pažnju obratićemo na INOVATIVNE LEKOVE, biće i VAUČERA
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas, tokom prijema predstavnika udruženja, roditelja i dece obolele od retkih bolesti u Predsedništvu, da će za njih država obezbediti dodatnu finansijsku pomoć, pored predviđenih 7,2 milijarde dinara u 2024. godini. 

- Mi smo sa 130 miliona dinara došli do ulaganja od 7,2 milijarde dinara u 2024. godini i to će biti više. Mi smo u dogovoru sa predsednicom vlade, ministrom finansija, ministrom zdravlja, ovde prisutnima ministrima Kisić i Selakovićem dogovorili to da odmah idemo na izdavanje vaučera za apoteke za kupovinu lekova i suplemenata, to je negde 35.000 dinara po osobi za ovu godinu, ukupno 100 miliona dinara - rekao je  Vučić.

Kako je rekao, pod dva, idemo se sa izdavanjem vaučera za rehabilitaciju u banjama, planinama i na moru preko Crvenog krsta u Baošićima.

- Predlog je za vrednost vaučera od 50.000 dinara za porodicu, finansijski efekt je 142,5 miliona dinara. I idemo sa jednokratnom pomoći, novčanom pomoći, od 25.000 dinara, efekt je finansijski 71,25 miliona, što znači negde oko 320 miliona dinara, nešto manje od tri miliona evra. To nije mali novac - naveo je Vučić.

Naveo je da će se, zbog onoga što ih mnogo više muči i što im je neuporedivo potrebnije, a posebno što se kvaliteta pomagala tiče, gledati da po tom pitanju država pomogne što je moguće više.

- Nisam danas bio dovoljno spreman zajedno sa ljudima iz vlade da odgovorim na pitanje do koje mere i sa kojim finansijskim efektima, ali ono što smo se dogovorili to je da u narednih 20 dana pravimo radne sastanke, ne ovakve događaje na kojima ćemo da donesemo odluku i da po tom pitanju u mnogome pomognemo i našoj deci i svim ljudima koji boluju od retke bolesti - rekao je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno što će u Programu za Srbiju do 2027. godine posebna pažnja da se obrati na retke bolesti, na inovativne lekove.

- Da ne može da se dogodi da u regionu neki lek bude dostupan pacijentima, a da u Srbiji ne bude dostupan - rekao je Vučić.

Kako je naveo, postoje neki lekovi za "decu leptire" koji se danas ili ispituju ili dobijaju u Francuskoj i Nemačkoj, kao i da će se gledati da budemo treći u Evropi po tom pitanju i da sa takvom vrstom podrške nastavimo.

- Kad vidim kako i koliko rastu potrebe pojedinih sportskih klubova, lično ću se založiti i boriti da naša deca i naši bolesni dobiju mnogo više - rekao je Vučić.

Zahvalio je gostima što je imao priliku da razgovara sa njima i da sagledaju probleme i muke sa kojima se suočavaju.

- I hoću svim drugim ljudima u Srbiji da kažem da nisam video ljude sa toliko entuzijazma, toliko energije, toliko snage da se bore sa svakodnevnim problemima koliko sam danas video u ljudima koji su predstavljali različita udruženja. I lekare i one koji zavise od lekara i sve druge koji pomažu i svojoj i tuđoj deci, ali ne samo deci već i studentima i odraslim ljudima koji zahtevaju svakodnevnu negu - poručio je Vučić.

Njegova supruga Tamara Vučić uručila je deci novogodišnje poklone, a mališani su darivali predsednika.

- Vi ste mali heroji i želim da sa entuzijazmom nastavimo da radimo na olakšanju života osoba sa retkim bolestima. Priča o retkim bolestima je u Srbiji počela 2013. godine - rekla je prva dama i dodala:

- Prvi korak napravili smo upravo 2013. godine, a svake godine se novac za lečenje od retkih bolesti povećavao, a prošle godine je formirana Uprava za retke bolesti pri Ministarstvu za brigu o porodici. Hvala vam na veri i nadi, hvala vam na strpljenju, a sa naše strane ćete uvek imati uho koje zna da čuje i sluša i nađe rešenje za vas. Svi smo na istoj strani!

Ostavite komentar