Priče > Društvo

Za Božić jednu osobu nazivaju RADOVANOM, a obavezna je i SLATKA ČESNICA! Ovo su raznoliki VOJVOĐANSKI BOŽIĆNI OBIČAJI

U Vojvodini se veruje da na Božić ne valja spavati, jer će se onda dremati cele godine

Izvor: K1info/Tanjug

07/01/2024 > 21:10

podeli vest:

Za Božić jednu osobu nazivaju RADOVANOM, a obavezna je i SLATKA ČESNICA! Ovo su raznoliki VOJVOĐANSKI BOŽIĆNI OBIČAJI
Foto: Shutterstock


Božićni običaji u Vojvodini variraju od mesta do mesta, ali neki su se ipak ustalili kao univerzalni u Pokrajini.

Prva obaveza još od malih nogu za Božićno jutro jeste ustati pre položajnika, da vas on ne zatekne u krevetu. U nekim delovima Vojvodine, položajnik za koga se veruje da donosi sreću, simbolično se naziva i Radovan.

- To je osoba koja nam donosi radost i sreću, muška osoba, starija, može biti i dete. Prag mora da pređe desnom nogom i da krene ka nama čim prvi zrak sunca sine, a za nas je to naš kum koji nam uvek donese osmeh na lice - rekao je Nikola Pena iz Novog Sada.

Domaćica Nataša Kozarčić kaže da je za Božić obavezna slatka  česnica sa novčićem i onaj ko ga pronađe za ručkom, imaće novca cele godine.

Pravi se svinjska pečenica, kaže ona i dodaje da se piletina izbegava, jer je simbol nazadovanja.

- S kolena na koleno, mi pripremamo vojvođansku česnicu. Ona je slatka i tu ubacujemo dinar, posle ručka se deli i ko nađe dinar, domaćin je tu da otkupi, koji posle ulaže u nešto veliko - rekla je ona.

U Vojvodini se veruje da na Božić ne valja spavati, jer će se onda dremati cele godine, izuzev ako položajnik malo popije i odspava, što se smatra dobrim znakom.

Veruje se i da bi valjalo raditi na Božić sve što nas je mučilo u toku prethodne godine, kako bi se te muke ove godine lakše savladale.
 

Ostavite komentar