Priče > Društvo

Svi koji putuju u zemlje EU OVO MORAJU DA ZNAJU! Kada će biti potrebna ETIAS dozvola za ulazak

Samo u tri slučaja nam neće trebati putna dozvola

Izvor: K1info/telegraf.rs

04/01/2024 > 14:55

podeli vest:

Svi koji putuju u zemlje EU OVO MORAJU DA ZNAJU! Kada će biti potrebna ETIAS dozvola za ulazak
Foto: Freepik.com


Pravila za putovanje u većinu evropskih zemalja se menjaju. Od sredine 2025. godine, oko 1,4 milijarde ljudi iz preko 60 zemalja bez vize moraće da ima dozvolu za putovanje, da bi ušli u 30 evropskih zemalja na kraći boravak.

Kako stoji na zvaničnom portalu Europa.eu. ETIAS putna dozvola je uslov za ulazak za državljane bez vize.

Primenjivaće se u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, a detaljan spisak svih zemalja na koje će se odnositi ETIAS možete videti ovde.

Inače, ova putna dozvola je povezana sa pasošem. Važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi pre. Ako dobijete novi pasoš, potrebno je da dobijete novu ETIAS dozvolu za putovanje.

Uz važeću ETIAS dozvolu za putovanje, možete ulaziti na teritoriju gore pomenutih evropskih zemalja koliko god želite za kratkoročne boravke - obično do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Obrazac za prijavu će se popunjavati na zvaničnoj ETIAS web stranici ili ETIAS mobilnoj aplikaciji. Podnošenje zahteva za ETIAS putnu dozvolu koštaće 7 evra, dok su neki putnici oslobođeni plaćanja ove naknade.

Foto: Freepik.com

 

Kandidati koji su mlađi od 18 ili stariji od 70 godina oslobođeni su plaćanja. Takođe su izuzeti članovi porodica državljana EU ili onih koji nisu državljani EU koji imaju pravo da se slobodno kreću širom Evropske unije.

Šta će nam biti potrebno za podnošenje zahteva?

Kada je reč o srpskim državljanima, ako posedujete biometrijski pasoš, možete podneti zahtev za ETIAS dozvolu za putovanje. Ako posedujete bilo koju drugu vrstu pasoša, ili imate pasoš koji je izdala Koordinacioni direktorat Srbije („Koordinacione uprave“), biće vam potrebna viza za ulazak u bilo koju od evropskih zemalja za koje je potreban ETIAS, stoji na portalu Evropske unije.

Kada nećemo morati da tražimo putnu dozvolu?

U ova tri slučaja nam neće biti potrebna ETIAS putna dozvola. Ukoliko ste građanin koji poseduje državljanstvo evropske zemlje koja zahteva putnu dozvolu.

Nosioci diplomatskih, službenih ili specijalnih pasoša drugih zemalja takođe su isključeni iz obaveze posedovanja ETIAS putne dozvole. Međutim, oni mogu biti obavezni da imaju vizu za posetu evropskim zemljama koje zahtevaju ETIAS.

Takođe, ne morate posetovati ETIAS za one zemlje koje svakako zahtevaju vizu za ulazak.

U određenim slučajevima, možete biti izuzeti od obaveze posedovanja vize. U tim slučajevima će vam možda trebati ETIAS odobrenje za putovanje.

Ostavite komentar