Priče > Društvo

DEVOJKE VIŠE UPISUJU FAKULTETE OD MOMAKA! Pogledajte za koje STUDIJE vlada najveće interesovanje

Najtraženiji studijski program u odnosu na broj prijavljenih studenata je Psihologija, dok su IT i medicina na frhu izbora

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

21/12/2023 > 10:39

podeli vest:

DEVOJKE VIŠE UPISUJU FAKULTETE OD MOMAKA! Pogledajte za koje STUDIJE vlada najveće interesovanje
Foto: Unsplash.com


Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, koja je održana juče predstavljeni su podaci o upisu studenata za školsku 2023/2024 godinu, a koji, kako je rečeno, pokazuju da su među studentima najtraženiji fakulteti na kojima se izučavaju IT i medicinske nauke.

Kada je reč o osnovnim akademskim studijama, studenti su imali u ponudi 105 akreditovanih studijskih programa, koje je upisalo 12.358 kandidata, od čega 8.369 budžetskih i 3.984 samofinansirajućih.

Najtraženiji studijski program u odnosu na broj planiranih i prijavljenih studenata je Psihologija na Filozofskom fakultetu, a ove godine je 4,72 kandidata konkurisalo za jedno mesto.

Zatim slede integrisane studije stomatologije, i logopedija, Fakultet organizacionih nauka, Molekularna biologija, Informatika, Arhitektura, Medicina... Dodaje se da su nakon prvog upisnog roka četiri fakulteta popunila sva mesta i na budžetu i na samofinansiranju i da je reč o Fakultetu organizacionih nauka, Arhitektonskom fakultetu i Fakultetu bezbednosti.

Podaci pokazuju i da je ove godine 61 odsto devojaka i 39 odsto mladića upisalo osnovne akademske studije. Kada je reč o master studijama, konkurs je bio raspisan za 166 studijskih programa, a upisano je 5.774 studenta, od toga 3.411 na budžetu i 2.363 na samofinansiranju.

Pored toga, podaci su obuhvatili i doktorske akademske studije, a konkurs je bio raspisan za 87 studijskih programa, koje je upisalo 1.140, oko polovina budžetskih studenata, a 570 samofinansirajućih. Dodaje se da je ove godine zabeležen povećan upis studenata na doktorskim studijama.

Ostavite komentar