Lifestyle > Mozaik

KAKO DA NIKADA NE PADNETE ISPIT NA FAKULTETU: 3 saveta psihologa koji pomaže kod UČENJA i najtežeg gradiva

Student koji prođe ove korake, nema razloga za strah

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/12/2023 > 10:18

podeli vest:

KAKO DA NIKADA NE PADNETE ISPIT NA FAKULTETU: 3 saveta psihologa koji pomaže kod UČENJA i najtežeg gradiva
Foto: Pixabay.com


Master psiholog Nina Nikolić uspela je da reši najveću muku studentima. Ona je objavila video sa savetima koji su joj pomogli u učenju toliko da, kako kaže, nikada ne padne ispit. 

Na svom Instagram profilu objavila je tri moćna koraka koja će vam pomoći pri učenju bilo kog gradiva i lakšem savladavanju prepreka do dobre ocene.

- Ono što se meni najviše dopada kod ovakvog stila učenja, jeste što nakon napornog dela (prepisivanje gradiva u svesku) dolazi najbolji deo, jer kada budete ponavljali gradivo ne morate da vrtite celu knjigu ili skriptu od npr. 100, 200, 300 strana već imate izvučeno na maksimum 10-15 stranica i to bude sve što morate da čitate - napisala je ona.

Foto: Freepik.com

 
Saveti pri učenju

Korak 1: Iščitavanje gradiva i podvlačenje najvažnijeg

Korak 2: Pravljenje ličnih beležaka i sumiranje najvažnijeg iz gradiva u vašu svesku

Korak 3: Ponavljanje i čitanje samo iz vaše sveske, odnosno mini skripte koju ste napravili.

Psihološkinja savetuje da ukoliko izgubite koncentraciju, nemojte siliti sebe da nastavljate. Više ćete sebi odmoći nego što ćete pomoći.

Takođe, pomoći će vam ukoliko napravite okviran plan koliko želite da pređete u kom danu, šta su sve vaše obaveze i trudite se da to ispoštujete.

Nagrađujte sebe, kaže Nina. Učenje ne treba da bude vaše kažnjavanje, već vaš prostor za rast. Tako se i ophodite prema tome. Ulepšajte savladavanje gradiva nagradama, ili pohvalama. Pojedite nešto što vam prija, izađite napolje, vidite se sa ljudima, odgledajte epizodu serije…

Naravno, ne očajavajte ukoliko ispit ponekad padnete, to je sasvim normalno, i sastavni je deo svakih studija.

Ostavite komentar