Priče > Društvo

Svet "drhti" zbog MAJMUNSKIH BOGINJA: Da li nam PRETI EPIDEMIJA i ko su RIZIČNE GRUPE?

SZO je upozorila da je od početka 2022. do kraja novembra 2023. godine, prijavljeno 92.786 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja

Izvor: K1info

20/12/2023 > 13:09

podeli vest:

Svet "drhti" zbog MAJMUNSKIH BOGINJA: Da li nam PRETI EPIDEMIJA i ko su RIZIČNE GRUPE?
Foto: Freepik.com


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je alarmantno upozorenje zbog brzog širenja epidemije majmunskih boginja, poznatih i kao mpoksa.

Posebna pažnja posvećena je situaciji u Demokratskoj Republici Kongo, a izražena je i zabrinutost za globalno zdravlje.

Ministarstvo zdravlja Japana potvrdilo je prvi smrtni slučaj od ovog virusa.

U emisiji "Uranak" na televiziji K1 dr Slavica Maris detaljno objašnjava prirodu virusa, promene u nazivu bolesti i analizira rizike za Srbiju.

- Majmunske boginje je zonoza, uzrokovana virusom koji pripada porodici poks virida iz familije ortopoks virusa. Ova familija takođe uzrokuje velike boginje i kravlje boginje, s tim što je za majmunske boginje karakteristična blaža klinička slika. SZO je upozorila da je od početka 2022. do kraja novembra 2023. godine, prijavljeno 92.786 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u 116 zemalja, sa 171 smrtnim ishodom. U Evropi su zabeležena 26.654 slučaja i sedam smrtnih ishoda - kaže doktorka.

Posebna zabrinutost izražena je za situaciju u Demokratskoj Republici Kongo, gde se primetno povećao broj slučajeva i gde se infekcija proširila na gradske oblasti, rekla je ona.

- Ranije su ove vrste virusa vezivane za kontakt sa divljim životinjama, a majmunske boginje sada se prenose i direktnim kontaktom među ljudima, kao i putem kontaminiranih predmeta - istakla je doktorka.

Kako izgleda inkubacija, simptomi i lečenje majmunskih boginja objasnila je doktorka Maris u "Uranku".

- Period inkubacije traje od pet do 21 dan, ali u proseku od 6 do 13 dana. Simptomi koji prate ovo oboljenje su:  povišena temperatura, groznica, bolovi u mišićima, leđima, bolovi u grlu, kašalj i karakteristične ospe u vidu plikova i čireva. Bolest se može preneti direktnim kontaktom, seksualnim putem ili putem kontaminiranih predmeta. Što se tiče lečenja, postoje određeni antivirusni lekovi koji se koriste samo za teže slučajeve, dok je bolest inače samoizlečiva uz potpornu terapiju. Smrtnost varira od 0,1 odsto do 10 odsto, a rizične grupe obuhvataju novorođenčad, malu decu, trudnice i osobe sa smanjenim imunitetom - objašnjava dr Maris. 

U Srbiji je prošle godine zabeleženo 43 slučaja

Prvi slučaj majmunskih boginja zabeležen je u junu prethodne godine. Tokom prošle godine registrovano je 43 slučaja, a epidemija je proglašena u Beogradu gde je prijavljeno 34 slučaja. Vakcina protiv velikih boginja štiti i od majmunskih boginja, dok postoji i posebna vakcina namenjena rizičnim grupama.

- Prvi slučaj majmunskih boginja evidentiran je 14. juna prošle godine. Trećina obolelih u Srbiji povezana je s putovanjem u evropske zemlje s registrovanim slučajevima. Španija se ističe kao prva u Evropi i treća u svetu s 7.700 obolelih, dok su Francuska, Velika Britanija i Nemačka takođe značajno pogođene. Globalno, Amerika prednjači po broju slučajeva. Tokom prethodne godine, u Srbiji je zabeleženo 43 slučaja majmunskih boginja, a Beograd je proglasio epidemiju s 34 prijavljena slučaja, srećom, svi su imali blaže oblike bolesti i nisu zahtevali hospitalizaciju - rekla je dr Maris.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Dr Slavica Maris

Dr Slavica Maris u emisiji "Uranak" na televiziji K1 naglasila je da vakcina protiv velikih boginja takođe pruža zaštitu od majmunskih boginja.

Dodatno, postoji izmenjena vakcina s drugim sojem, koja se primenjuje u dve doze s četiri nedelje razmaka. Važno je napomenuti da je ova vakcina namenjena isključivo rizičnim grupama, a ne opštoj populaciji.

 

Ostavite komentar