Priče > Društvo

Srbija postaje deo globalne računarske mreže: CERN će čuvati SVOJE PODATKE u Kragujevcu, što je izuzetan USPEH

Šefica odeljenja za informacione tehnologije CERN Erika Porkari izrazila je zadovoljstvo uključivanjem Srbije u ovu veliku svetsku mrežu

Izvor: K1info/Tanjug

09/12/2023 > 16:07

podeli vest:

Srbija postaje deo globalne računarske mreže: CERN će čuvati SVOJE PODATKE u Kragujevcu, što je izuzetan USPEH
Foto: Tanjug/Nebojša Raus


U Državnom data centru u Kragujevcu danas je potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže, kojim Srbija postaje deo globalne računarske mreže Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Memorandum su potpisali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i šefica odeljenja za informacione tehnologije CERN-a Enrika Porkari. 

Ministarka Begović je istakla da potpisivanjem memoranduma Srbija postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika.

 

- Zahvaljujući izvanrednoj infrastrukturi koju imamo ovde u Data centru u Kragujevcu, on će biti na usluzi svetskoj nauci i najvećem ekperimentu. Ovde ćemo skladištiti i obrađivati podatke i tako postajemo deo jednog globalnog mozga i aktivni učesnici u kreiranju novih znanja - rekla je ona.

Ocenila je da je ovo značajan dan za Srbiju kao zemlju koja promoviše znanje i inovacije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da potpisivanjem Memoranduma sa CERN-om, Srbija zvanično postaje deo velike, globalne računarske mreže.

Srbija je sedma zemlja u Evropi u kojoj CERN čuva svoje podatke

- U narednom periodu ovde uspostavljamo jedan čvor centra, u kome ćemo čuvati podatke koji nastaju prilikom sudara pozitivnih i negativnih čestica u velikom sudaraču u CERN-u. Koliko ovo znači i koliko je veliko priznanje za Srbiju, govori podatak da će Srbija biti tek sedma zemlja u Evropi i deseta u celom svetu, u kojoj CERN čuva svoje podatke - rekao je on.

Kroz mrežu CERN naši naučnici će moći da sarađuju sa 5.500 kolega širom sveta 

Istakao je da će u Data centru biti čuvani, obrađivani i analizirati podaci koji nastaju u CERN-u i dodao da je za našu naučnu zajednicu bitno to što će naši naučnici i istraživači imati pristup ovim podacima i što će kroz mrežu CERN-a moći da sarađuju sa više od 5.500 naučnika širom sveta i više od 240 instituta iz 54 zemlje.

Ocenio je da je ovo veliko priznanje onome što je Vlada Srbije uradila na polju digitalizacije, nauke i tehnologije. 

Šefica odeljenja za informacione tehnologije CERN-a Erika Porkari izrazila je zadovoljstvo uključivanjem Srbije u ovu veliku svetsku mrežu.

- Drago nam je što će Srbija postati deo ove mreže, koja će obrađivati podatke koji pristižu iz celog sveta. Od kada je Srbija postala deo CERN-a, 2019. godine, bilo je puno koraka ka našem zajedničkom približavanju i dobili smo puno znanja i naučnika i inženjera, koji su došli iz Srbije - istakla je ona.

Rekla je da postoji dosta polja na kojima Srbija i CERN mogu da sarađuju i navela da je upravo ovaj projekat nešto što omogućava Srbiji da bude deo velike mreže i postane kolevka hostinga naučnih podataka kako za naučnu zajednicu u Srbiji tako i za širu svetsku zajednicu. 

Memorandum o razumevanju potpisuje se sa ciljem da Srbija dobije jedinstvenu priliku i podršku CERN-a da se priključi jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu, kao i radi formiranja "Tier-1 centra" u Državnom data centru u Kragujevcu. 

Ovaj centar bi pružio podršku izvođenju CMS eksperimenta, i bio deo Globalne računarske mreže (The Worldwide LHC Computing Grid - WLCG) čija je namena da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke. 

Od posebnog značaja je što se u Srbiji otvara Tier-1 vrsta centra koji predstavlja deo fundamentalnog sloja CERN-ove hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranim u odabranim najnaprednijim zemljama IT tehnologije.

 

Ostavite komentar