Priče > Društvo

INFEKCIJE UDRUŽENO NAPADAJU DECU: Ambulante su pune, a roditelji ZABRINUTI zbog KOMPLIKACIJA

Tegobe traju negde između tri do pet dana, a terapija je simptomatska, objasnila je Marija Golubović, predijatar DZ "Savski venac

Izvor: K1info/Tanjug

01/12/2023 > 09:12

podeli vest:

INFEKCIJE UDRUŽENO NAPADAJU DECU:  Ambulante su pune, a roditelji ZABRINUTI zbog KOMPLIKACIJA
Foto: Pexels.com


Pedijatri u domovima zdravlja u Beogradu beleže povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog respiratornih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. 

U Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou obavi se i do 250 pregleda, tako da jedan lekar pregleda i više od 60 pacijenata.

- Jesenji i zimski meseci su period  kada je povećan broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti. Broj pregleda na dnevnom nivou ide i do 250 pacijenata, šro je preko 60 dnevno po lekaru.Podjednako su zahvaćdna deca predškolskog i školskog uzrasta. Reč je najčešće o virusnim infekcijama gornjih respiratornih puteva gde su rota i adeno virusi najčeše izazivači  - rekla je za Tanjug Marija Golubović, predijatar DZ "Savski venac".

Kako je objasnila, simptomi su bol u grlu, malaksalost i često visoka temperatura. 

- Tegobe traju negde između tri do pet dana, a terapija je simptomatska - rekla je ona i dodala:

- Neretko i stomačni simptomi praćeni povraćanjem i tečnim stolicama. Roditelje najviše brine da se infekcija ne zakomplikuje.

 Pored virusnih infekcija u ambulantu dolaze deca i sa bakterijskom infekcijom grla koju izazivaju streptokoke. 

Foto: Freepik.com

 

- Bolest koju izaziva streptokoka je šarlah, koja je karakteristična za hladne dane sa visokom temperaturom i bolom u grlu, a javljaju se i promene na ždrelu. Terapija je pored simptomatske i antibiotska i traje od sedam do 10 dana - rekla je Golubović. 

Prema njenim rečima, jedan broj dece dolazi zbog osipnih bolesti, najčešće varičele. 

- Deca su više u kontaktu u vrtićima i školama što je očekivano za veću posetu lekaru u ambulanti - rekla je dr Golubović. 

Ostavite komentar