Priče > Društvo

Advokatica DOBRIČANIN O MASAKRU u "RIBNIKARU": Istraživaće se da li postoji još nečija umešanost u ZLOČIN

Advokatica je naglasila da je optužnica podignuta i dostavljena okrivljenim i njihovim braniocima, kao i da je trenutno u fazi ispitivanja

Izvor: K1info

03/11/2023 > 17:03

podeli vest:

Advokatica DOBRIČANIN O MASAKRU u "RIBNIKARU": Istraživaće se da li postoji još nečija umešanost u ZLOČIN
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Advokat Zora Dobričanin izjavila je danas, povodom šest meseci od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" da organi gonjenja neće stati samo sa podizanjem optužnice protiv oca i majke dečaka koji je počinio zločin,kao i dva radnika streljane, već će se i dalje istraživati da li postoji još nečija umešanost i odgovornost.

- Za šest meseci smo došli do situacije da imamo podignutu optužnicu protiv oca maloletnog ubice Vladimira K., optužni predlog protiv majke Miljane K. i protiv dva radnika streljane, u kojoj je maloletni ubica vežbao, zbog davanja lažnog iskaza - rekla je ona za K1 televiziju.

Dobričanin je dodala da je optužnica podignuta, da je dostavljena okrivljenim i njihovim braniocima, i da je trenutno u fazi ispitivanje optužnice u Višem sudu u Beogradu.

Prema njenim rečima, ukoliko sud bude smatrao da nema mesta vođenju krivičnih postupaka protiv optuženih, može da dođe do toga da optužnica ne bude potvrđena.

- Kao neko ko je učestvovao u istražnom postupku na strani oštećenih, moje mišljenje je da je optužnica podignuta u pravom trenutku kada je prikupljena dovoljna količina dokaza da može da se pređe u narednu fazu, dakle u podizanje optužnice - rekla je ona.

Naglasila je da to ne znači da će se prestati sa daljim istraživanjima svega što je dovelo do ovog slučaja, odnosno da organi gonjenja neće stati samo sa podizanjem optužnice protiv optuženih, već se se i dalje istraživati da li postoji još nečija umešanost i odgovornost.

Foto: K1/Printscreen

Zora Dobričanin, advokatica

Kako je podsetila, dečak koji je počinio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" je u zoni krivične neodgovornosti jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, što znači da se protiv njega krivični postupak ne može voditi, ali, napominje ona, postoji građanska odgovornost roditelja za štetu koju pričini njihovo dete i po tom osnovu su pokrenuti parnični postupci od strane svih oštećenih.

- Konačni rezultat toga je da praktično parničnom presudom se dosuđuje određena novčana naknada za sve one vidove štete koje su roditelji i drugi članovi porodice stradalih pretrpeli - rekla je ona.

Dodala je da, u zavisnosti od rezultata istraživanja psihičkog stanja maloletnog dečaka, on će ostati u bolnici u kojoj se trenutno nalazi onoliko dugo koliko lekari to budu odlučili i da ne postoje druge mogućnosti za njegovo zadržavanje.
 

Ostavite komentar