Priče > Društvo

Đukić Dejanović otvorila SAJAM OBRAZOVANJA: Škole su mesta razvoja VRLINA i pozitivnih VREDNOSTI

Ministarka prosvete kaže da je cilj ministarstva da se obrazovni sistem uredi tako da bude kvalitetniji, raznovrsniji i podsticajniji

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2023 > 15:05

podeli vest:

Đukić Dejanović otvorila SAJAM OBRAZOVANJA: Škole su mesta razvoja VRLINA i pozitivnih VREDNOSTI
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs


Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović svečano je danas u Beogradu otvorila Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod nazivom "Učinimo svet boljim".

Tim povodom, ministarka je istakla da škole nisu samo mesta sticanja znanja, već i vaspitne ustanove čiji je cilj, između ostalog, osnaživanje ličnog razvoja učenika, podsticanje razvoja vrlina i pozitivnih vrednosti.

- Svesni užasnih tragedija koje su nas zadesile u maju, svesni neizrecivog bola zbog izgubljenih žrtava, želeli smo da ove godine pojačamo fokus na sajmu i damo podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Stoga, pored kreativnog muzičkog i umetničkog programa učenika, predviđena je serija korisnih radionica, obuka i diskusija za učenike, njihove roditelje i nastavnike - istakla je Đukić Dejanović.

Kako je navela, tokom sajma biće predstavljeni rezultati aktivnosti u okviru projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja, kao i radovi i knjiga pesama učenika sa Daunovim sindromom.

- Jako je važno da budemo valjan primer i da naučimo decu toleranciji i razumevanju, međusobnom poštovanju, ljubavi i specijalnim emocijama prema onima kojima je dodatna podrška potrebna. Želim da istaknem činjenicu da je obrazovanje u Srbiji dostupno na osam jezika nacionalnih manjina. Ovim se možemo ponositi i pohvaliti jer malo koja zemlja u svetu ima ovakvu brojku - rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, cilj ministarstva je da se obrazovni sistem uredi tako da bude kvalitetniji, raznovrsniji i podsticajniji, da bude održiv za učenike, prosvetne radnike i sve naše škole.

- Vlada Republike Srbije razume neophodnost ulaganja u materijalni status prosvetnih radnika, pa su plate od januara 2023. kroz čitavu godinu kumulativno povećane za više od 30 odsto. U stalni radni odnos od januara 2020. do 2023. prevedeno je 18.000 zaposlenih, koji su bili u statusu rada na određeno vreme. U protekle tri godine, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, investirano je 30 miliona evra u obrazovnu infrastrukturu i opremanje školskih prostora - navela je Đukić Dejanović.

Ministarka je podsetila i da je pokrenut program za scensku i audiovizuelnu umetnost uz podršku Nacionalne platforme "Srbija Stvara", kao i da se program kreativnih industrija koji spaja IT tehnologije i umetnost realizuje već tri godine.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar turizma i omladine Husein Memić, ministar sporta Zoran Gajić i ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev.

Nakon svečanog otvaranja, predstavnici Vlade Srbije i dečiji pisac Ljubivoje Ršumović razgovarali su sa učenicima na štandu Ministarstva prosvete.
 

Ostavite komentar