Priče > Društvo

U IZNAJMLJENIM STANOVIMA i apartmanima SVE VIŠE SKRIVENIH KAMERA, vlasnici ŠPIJUNIRAJU svaki korak- ŠTA VAM JE ČINITI?

Iako su određene zemlje donele zakone koji imaju za cilj zaštitu privatnosti gostiju, incidenti potvrđuju da domaćini krše pravila

Izvor: K1info/b92.net

21/10/2023 > 10:51

podeli vest:

U IZNAJMLJENIM STANOVIMA i apartmanima SVE VIŠE SKRIVENIH KAMERA, vlasnici ŠPIJUNIRAJU svaki korak- ŠTA VAM JE ČINITI?
Foto: Shutterstock


Kamere instalirane u apartmanima, sobama i apartmanima za iznajmljivanje predstavljaju stvarnu brigu za putnike.

Airbnb izričito zabranjuje postavljanje skrivenih kamera u privatne prostore, kao što su spavaće sobe i kupatila, dok dozvoljava njihovu upotrebu u javnim i zajedničkim prostorijama, pod uslovom da domaćini obaveste goste putem svojih oglasa.

Iako su određene zemlje ili regioni doneli zakone koji imaju za cilj zaštitu privatnosti gostiju, nedavni incidenti dokazuju da, nažalost, neki domaćini nastavljaju da krše ova pravila.

Iskustva putnika

Priča o Kenedi Koldvel, koja je podelila svoje uznemirujuće iskustvo, nedavno se pojavila na društvenim mrežama. Naime, otkrila je skrivenu kameru u utičnici za kupatilo na imanju koje je iznajmila preko Airbnb da proslavi rođendan sa prijateljima.

U julu 2023. godine dogodio se još jedan sličan slučaj. Par je podneo ozbiljnu tužbu protiv vlasnika Airbnb pošto su otkrili skrivene kamere koje snimaju svaki njihov pokret tokom boravka u stanu.

Slično tome, u oktobru ove godine, novopečeni par iz Kine, koji je bio na medenom mesecu u Maleziji, suočio se sa neprijatnom situacijom. Naime, slučajno su otkrili skrivenu kameru usmerenu ka njihovom krevetu.

Kako se zaštiti od skrivenih kamera?

Kada stignete, važno je pažljivo pregledati svaki kutak stana. Stručnjaci preporučuju temeljnu inspekciju malih rupa koje bi mogle da ukažu na prisustvo kamera.

Skriveni uređaji za snimanje gostiju se često diskretno postavljaju u uobičajene kućne predmete kao što su knjige, ogledala, sijalice, pa čak i sobne biljke. Takođe, treba obratiti pažnju na visinu na kojoj se kamere često postavljaju kako bi imali nesmetan pogled.

Ugasite svetla i upotrebite baterijsku lampu na svom mobilnom telefonu da pažljivo pregledate područje za moguće refleksije koje bi mogle da ukažu na prisustvo skrivenih kamera. Naime, kamera sadrži sočivo, a svetlost vaše lampe će se reflektovati kroz sočivo ako je prisutna.

Foto: Shutterstock

 

Ne zaboravite da proverite predmete kao što su detektori dima, budilniki, tuševi i električne utičnice, jer su to često skrovišta za kamere.

U svrhu dodatne sigurnosti, korisno je koristiti tehničke mogućnosti svog mobilnog telefona. U stvari, možete koristiti funkciju infracrvene detekcije pomoću aplikacije na telefonu da biste detaljnije pregledali prostor. Ova funkcija vam omogućava da potražite sve neobične bljeskove svetlosti koji bi mogli ukazivati na prisustvo skrivene kamere.

Šta treba da učinite ako otkrijete skrivenu kameru u iznajmljenom stanu?

Ako otkrijete prisustvo skrivene kamere, važno je odmah dokumentovati situaciju fotografijama i video zapisima. Posle toga odmah obavestite platformu za rezervaciju preko koje ste iznajmili smeštaj i po potrebi razmislite o traženju alternativnog smeštaja.

Takođe, razmislite o podnošenju zvanične policijske prijave, jer nećete samo da sprečite dalje kršenje privatnosti, već ćete i da zaštitite potencijalne buduće goste od sličnih neprijatnih iskustava.

Ostavite komentar