Priče > Društvo

DIGITALNO RODITELJSTVO: Kako MOBILNI TELEFON može da vam pomogne da budete BOLJI RODITELJ?

Jedna od najkorisnijih funkcija mobilnih telefona je praćenje lokacije zahvaljujući ugrađenom GPS-u

Izvor: K1info

16/10/2023 > 14:05

podeli vest:

DIGITALNO RODITELJSTVO: Kako MOBILNI TELEFON može da vam pomogne da budete BOLJI RODITELJ?
Foto: Freepik.com


Bezbednost deteta je jedan od najvećih prioriteta svakog roditelja. Svet u kojem odrastaju današnja deca znatno se razlikuje od onog u kojem su stasavali njihovi roditelji. Deca danas imaju mnogo više slobode i mogućnosti, ali im preti i više opasnosti u realnom i digitalnom svetu.

Pouzdan način da decu zaštitimo jeste da budemo dobro informisani o potencijalnim rizicima i preduzmemo sve mere predostrožnosti uz dostupne alate kako bi se izbegao najgori scenario.

Koliko su deca bezbedna u modernom društvu?

Na svaka dva minuta u Evropi nestane jedno dete, dok je u Srbiji prošle godine prijavljen nestanak skoro 6.700 dece.

I jedno izgubljeno dete je previše, dok statistika kaže da čak 10% nestale dece nikada ne bude pronađeno.

Šanse za pronalazak nestale dece povećava što brža prijava nestanka i početak potrage. Ukoliko smo upućeni u kretanje deteta u vreme nestanka, istraga se usmerava u dobrom pravcu i ne gubi se dragoceno vreme.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), smrtni slučajevi od nesreća, među kojima i onih u saobraćaju, vodeći su uzrok smrti dece starosti od 5 do 19 godina.

Mobilni telefoni kao alat za bolje roditeljstvo

Iako je briga o deci oduvek puna izazova, a u digitalnoj eri pogotovo, moderno vreme je roditeljima na raspolaganje stavilo i nove alatke koje im mogu pomoći da lakše i efikasnije obavljaju ovu kompleksnu ulogu.

Foto: Freepik.com

 

Najčešće se govori o negativnim uticajima novih tehnologija i pametnih telefona na rast i razvoj najmlađih. Međutim, stvari se mogu posmatrati i iz druge perspektive.

Jedna od najkorisnijih funkcija mobilnih telefona je praćenje lokacije zahvaljujući ugrađenom GPS-u, što omogućava roditeljima da u svakom trenutku znaju gde se njihovo dete nalazi.

Ova tehnološka inovacija ima veliki potencijal da značajno unapredi bezbednost dece i spreči nesreće.

Postoji mnogo različitih aplikacija za praćenje lokacije telefona, a većina njih je veoma jednostavna za korišćenje. Instalirate program na uređaj deteta i sa svog telefona možete pratiti njegovo kretanje u realnom vremenu, kao i istoriju kretanja.

Opcija nadzora lokacije može biti od izuzetne koristi u slučaju da se dete izgubi ili se roditeljima učini sumnjivim njegov položaj. Ona omogućava roditeljima i da postave virtualne ograde ili geografske zone i da dobiju obaveštenja ako se dete udalji iz tih oblasti. Ako roditelj vidi da se dete nalazi u nepoznatom ili opasnom delu grada, može ga odmah kontaktirati i upozoriti na rizike.

Praćenje lokacije detetovog telefona takođe može pomoći roditeljima da manje brinu kada dete nije sa njima, kada je u putu ka školi, u igri sa vršnjacima ili drugoj samostalnoj aktivnosti.

Kada se dete izgubi ili nađe u opasnosti, praćenje lokacije omogućava brzu i preciznu reakciju roditelja i policije. Ovo je posebno važno kada je reč o mlađoj deci koja možda ne mogu tačno opisati gde se nalaze.

Preterana kontrola šteti deci

Aplikacije za praćenje lokacije mobilnog telefona najčešće nude i niz drugih opcija, poput kompletnog uvida u aktivnosti na mobilnom telefonu, ograničavanje korišćenja aplikacija i sadržaja i sl.

Foto: Pexels.com

 

Iako nadzor kretanja donosi mnoge prednosti, važno je da se koristi odgovorno. Psiholozi ističu da se prevelika količina brige često prenosi u osećaj kontrole koji može ostaviti trajne posledice na detetovu psihu.

Praćenje lokacije ne treba koristiti da špijunirate dete ili da kontrolišete svaki njegov korak. Važno je da detetu dozvolite da bude samostalno u skladu sa uzrastom.

Deci treba objasniti razloge zašto se ova tehnologija koristi i da se njihova prava na privatnost uvažavaju. Takođe je bitno postaviti granice i koristiti ovu mogućnost isključivo sa namerom da se pojača bezbednost, bez da se dete konstantno nadgleda.

 

Ostavite komentar