Priče > Društvo

Objavljena PRVA monografija o STRADANJU Srba u Drugom svetskom ratu na ENGLESKOM jeziku

Posle tri izdanja monografije istoričarke Silvije Krejaković na srpskom, sada je pred domaćom i inostranom javnošću prevod na engleski

Izvor: K1info/Tanjug

13/10/2023 > 12:24

podeli vest:

Objavljena PRVA monografija o STRADANJU Srba u Drugom svetskom ratu na ENGLESKOM jeziku
Foto: Wikipedia.org Public domain


Muzej žrtava genocida saopštio je danas da je objavljena naučna monografija istoričarke Silvije Krejaković "Identities of the Victims Executed In Kraljevo In October 1941", prva o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu u potpunosti prevedena na strani jezik.

Kapitalno naučno delo muzejske savetnice Krejaković posvećeno je zločinu protiv čovečnosti počinjenom od strane nemačkih okupacionih vlasti i oružanih snaga nad civilima u Kraljevu između 15. i 20. oktobra 1941. godine, saopštio je muzej.

Foto: Muzej žrtava genocida

 

Naučnu studiju Krejaković na srpskom jeziku Muzej je objavio 2013. godine, a nakon tri izdanja, pred domaćom i inostranom javnošću je sada prevod na engleski, "što će značajno doprineti internacionalizaciji teme stradanja Srba u Drugom svetskom ratu", ocenjuje se u saopštenju.

"Muzej posebno naglašava to da je ovo prva naučna studija posvećena temi stradanja pripadnika našeg naroda tokom Drugog svetskog rata koju je ova ustanova kulture u celosti objavila na stranom jeziku od svog osnivanja 1992. godine", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, time je u okviru muzejske izdavačke produkcije, koja obuhvata 150 naučnih studija, upostavljena još jedna specijalizovana edicija "In translatione", u kojoj će biti objavljivane najznačajnije naučne studije srpskih istoričara, posvećene stradanju Srba u Drugom svetskom ratu, u celosti u prevodu na strani jezik.

Objavljivanje naučne studije Krejaković u prevodu na engleski jezik omogućili su Ministarstvo kulture, Telekom Srbija i Fondacija Muzeja žrtava genocida, a u planu je da do kraja godine, osim redovnih publikacija na srpskom jeziku, Muzej objavi još dve naučne studije u prevodu na engleski jezik.

Ostavite komentar