Priče > Biznis

Ko ima stambeni KREDIT može da ODAHNE narednih 15 meseci: Kako su dužnici ZAŠTIĆENI od daljeg RASTA RATE?

Narodna banka Srbije će kontrolisati i proveravati da li banke poštuju i primenjuju odluku NBS. Pojedine rate kredita biće manje i do 25%

Izvor: K1info/Tanjug

13/09/2023 > 19:16

podeli vest:

Ko ima stambeni KREDIT može da ODAHNE narednih 15 meseci: Kako su dužnici ZAŠTIĆENI od daljeg RASTA RATE?
Foto: Pexels.com


Rate kredita će zahvaljujući odluci Narodne banke Srbije o kamatnim stopama na stambene kredite biti  umanjene u rasponu od 10 do preko 25 odsto, izjavio je Tanjugu generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS Darko Stamenković.

Najnovija odluka Izvršnog odbora NBS o kamatnim stopama na stambene kredite fizičkim licima, prema rečima Stamenkovića, sadrži tri elementa, od kojih je prvi umanjenje zaustavljanja rasta kamatnih stopa, drugi ograničavanje kamatnih stopa na ove kredite u narednih 15 meseci, a treći omogućavanje prevremene, delimične ili potpune otplate svim korisnicima stambenih kredita bez naknade.

Odluka se odnosi na kredite sa promenljivom kamatnom stopom, čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra, a prema podacima Narodne banke Srbije u našoj zemlji trenutno ima oko 160.000 korisnika stambenih kredita.

Ukupan iznos ovih kredita u julu je bio 588 milijardi dinara, a oko 85 odsto tog iznosa odnosilo se na kredite sa promenljivom kamatnom stopom.

- Kada je reč o umanjenju kamatne stope na kredite sa promenljivom kamatnom stopom, u narednih 15 meseci, dakle do kraja 2024. godine, odluka predviđa da će se u tih 15 meseci primenjivati kamatna stopa od 4,08 odsto. To za korisnike konkretno znači da će se u odnosu na trenutni nivo, a prosečna ponderisana kamatna stopa na nivou bankarskog sektora trenutno je 6,3 odsto, rate umanjiti za 10 do 25 i više procenata, što zavisi od iznosa trenutne kamatne stope i od preostalog roka dospeća kredita -  rekao je on za Tanjug.

Istakao je da će izuzetno za korisnike koji su kredit uzeli nakon 31. jula 2022. godine, a pri uzimanju kredita ugovorili veću inicijalnu promenljivu kamatu, kamatna stopa biti umanjena na nivo te inicijalne ugovorene promenljive kamatne stope koja je korisniku navedena u početnom planu otplate koju je dobio od banke prilikom ugovaranja kredita.

- U vezi sa novim kreditima koji budu uzimani posle stupanja na snagu ove odluke, Narodna banka Srbije je uvela ograničenje da u narednih 15 meseci za kredite sa promenljivom kamatnom stopom fiksna marža ne može da bude veća od 1,1 procenat. Nakon toga banka primenjuje kamatnu stopu koju ugovori i definiše ugovorom sa korisnikom a za kredite sa fiksnom kamatnom stopom, ugovorena kamatna stopa ne može da bude veća od 5,03 odsto - istakao je Stamenković.

Foto: Pixabay.com

 

Prema njegovim rečima Narodna banka Srbije će kontrolisati i proveravati da li banke poštuju i primenjuju odluku NBS, a banke su dužne da u skladu sa odlukom NBS od 1. oktobra obaveste korisnike o zastoju u rastu kamata, o smanjenju kamatne stope na nivo koji je propisala NBS, kao i da ih obaveste o trenutku i načinu prestanka tog zastoja u rastu kamatanih stopa.

 

Objašnjavajući čime je motivisana odluka NBS, Stamenković je rekao da je NBS u prethodnom periodu pažljivo pratila situaciju i razvoj pre svega na međunarodnom tržištu, gde je došlo do rasta euribora.

- Taj rast je rezultat pooštravanja monetarnih uslova od strane Evropske centralne banke usled inflatornih pritisaka u Evropskoj uniji zbog čega je došlo do značajnijeg rasta rata stambenih kredita, pri čemu su pojedinim korisnicima rate porasle i preko 50 odsto - naveo je on.

- Da ne bi došlo do povećanja problematičnih kredita i u cilju očuvanja finansijske stabilnosti, ali i zaštite korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije odnosno njen Izvršni odbor, na čelu sa guvernerkom  Jorgovankom Tabaković, procenio je da je ovo pravi trenutak da se preduzme navedena mera - zaključio je Stamenković.

 

Ostavite komentar