Priče > Društvo

ODLIČNA VEST za MLADE koji žele da RADE: Kroz 4 FAZE do PRVOG POSLA, evo gde i kako mogu da se PRIJAVE

Planirano je da se u program "Moja prva plata" uključi do 10.000 mladih, ne starijih od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem

Izvor: K1info/blic.rs

10/10/2023 > 12:02

podeli vest:

ODLIČNA VEST za MLADE koji žele da RADE: Kroz 4 FAZE do PRVOG POSLA, evo gde i kako mogu da se PRIJAVE
Foto: Freepik.com


Mladi koji još uvek nisu imali mogućnost da se zaposle, dobiće priliku da se to promeni prijavom na program - "Moja prva plata".

Sve se odvija u četiri faze, a posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prva faza odnosi se isključivo na poslodavce, koji će do 31. oktobra imati priliku da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, saopšteno je u NSZ. U toku dana će pristup portalu ,,Moja prva plata" biti omogućen poslodavcima, koji žele da učestvuju u ovom programu i pomognu mlađoj populaciji da steknu radno iskustvo.

Druga faza namenjena je nezaposlenim licima i oni će za učešće u programu moći da se prijave od 6. do 24. novembra na istom sajtu.

U trećoj fazi programa biraju se kandidati od strane poslodavaca. Oni će moći da izvrše selekciju prijavljenih kandidata i odluče koga žele u svom timu, a konačan izbor kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra. U roku ne dužem od 7 dana, na sajtu će biti objavljen tačan broj odabranih kandidata, kao i pozicije na kojima će biti.

Četvrta faza ovog programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

Planirano 10.000 mladih

Planirano je da se u program "Moja prva plata" u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih, ne starijih od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez ikakvog radnog iskustva.

Program će se realizovati kod poslodavca, u privatnom i/ili javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, i sve to bez zasnivanja radnog odnosa.

Novčana naknada u iznosu od 28.000 dinara, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem , dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom pruža se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca i steknu adekvatno znanje, veštine i kompetencije za rad, i na taj način povećali svoje mogućnosti za dalje zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

 

 

 

Ostavite komentar