Priče > Društvo

Na sajmu naoružanja NAMENSKA industrija pokazala da je SVE JAČA:Po pitanju VOJNE tehnologije idemo u korak sa SVETOM

U segmentu srpskih besposadnih platformi vazdušnog baziranja, odnosno bespilotnih letelica, dronova, Radulović je izdvojio "Vrabac"...

Izvor: K1info/Tanjug

26/09/2023 > 21:45

podeli vest:

Na sajmu naoružanja NAMENSKA industrija pokazala da je SVE JAČA:Po pitanju VOJNE tehnologije idemo u korak sa SVETOM
Foto: Tanjug/Vladimir Šoprčić

Sajam naoružanja "Partner" u Beogradu nema pandan u čitavom regionu, a srpska namenska industrija pokazala da je sve jača i da se sve više razvija, smatraju sagovornici Tanjuga.

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je su mu utisci sa sajma fantastični i da je sajam naoružanja u Beogradu najveći u regionu. 

- Utisci sa sajma su fantastični, naročito kada govorimo o sajmu kome smo mi domaćin, koji nema pandan u čitavom regionu. Postoje pojedini sajmovi kao što je Hemus u Plovdivu u Bugarskoj, ili Split u Hrvatskoj, ali to su manji sajmovi - rekao je Radulović za Tanjug.

On je dodao da se na sajmu na jednom mestu mogu naći proizvođači i sa istoka i sa zapada, navodeći kao primer i Irance, i izuzetno prisustvo kineskih kompanija, kao što je jedna od najvećih Norinko.

Radulović podvlači da je najvažnije za Srbiju, njene oružane snage i ekonomiju, ono što su predstavile kompanije srpske namenske industrije, kako i grupacije odbrambrene industrije Srbije, ali i privatne kompanije.

On je rekao da je "Perun", nova verzija artiljerijskog sistema "Nora", iskorak napravljen na polju proizvodnje sofisticiranog borbenog sistema.

Njemu je pažnju privukla i višecevna raketna artiljerija, sistemi kao što su Oganj, modularni i digitalizovani, Tamnava, Šumadija i različite vrste raketa koje korsite ti sistemi.

Kako je Radulović rekao, posebno su mu bili zanimljiva tri američka džipa "Hamvi", jer su na dva od njih montirani ruski, odnosno sovjetski protivoklopni sistemi "Kornet" i "Fagot".

U segmentu srpskih besposadnih platformi vazdušnog baziranja, odnosno bespilotnih letelica, dronova, Radulović je izdvojio "Vrabac", koji može da se koristi za izviđanje bojišta i korektutu vatre, mada je, kako on kaže, i za njega razmatrana ubojna komponenta u vidu granata malih kalibra.

Raduloviću je pažnju privukao i "Pegaz" koji je u saradnji sa kineskim partnerima dobio svoju ubojnu komponentu, tako da može da podvešava rakete.

- Kada govorimo o daljinski upravljanim, odnosno robotizovanim stanicama zemaljskog baziranja, tu je 'Mali Miloš', godinama već poznat proizvod kod nas, koga Prva petoletka fantastično radi - rekao je Radulović.

Kako on smatra, pošto Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, to otvara nove mogućnosti na sajmu.

- Mnogi hoće da dođu ovde i da prikažu, ne samo zbog naših oružanih snaga, već da prikažu i drugima, da pošalju određenu poruku - rekao je Radulović i podsetio da su prisutne i kompanije iz SAD, Kine, Irana, Italije, Finske...

Radulović je istakao da je ponosan kad priča sa mladim inženjerima i direktorima kompanija odbrambene industrije, i kada čuje da postoji potreba sa povećanjem proizvodnih kapaciteta.

General Vinko Pandurović smatra da sajam naoružanja u Beogradu prati u korak ostatak sveta.

- Ono što se na ovom sajmu pokazuje je da mi pratimo kontinuitet u napretku vojne tehnologije, idemo u korak sa ostatkom sveta. Ovaj sajam jeste najznačajniji u regionu. Ako pogledamo naslednike bivše Jugoslavije i namenske industije iz onog perioda, Srbija je tu odmakla prilično - rekao je Pandurović za Tanjug.

 

On je istakao da su na sajmu zastupljeni artiljerijsko-raketni sistemi, moderna borbena i neborbena vozila, robotizovani vazduhoplovni i zemaljski sistemi, sistemi za komandovanje, za upravljanje vatrom...

- Danas je potrebno da sredstvo bude pouzdano, mobilno, precizno, da ima veliku vatrenu moć. Rat u Ukrajini je izdefinisao novu konfiguraciju bojišta, novu taktiku i novi način pristupa, i mislim da je ovo sajam onoga što je danas u svetu itekako prisutno -  smatra Pandurović.

On je istakao da je savremeni rat pokazao da je dejstvo dronova danas suštinsko, i podsetio je i da su Iranci prisutni na sajmu sa svojim dronovima.

Kao prednost upotrebe dronova Pandurović je naveo to što se bojište prati u realnom vremenu i teško je ostati neotkriven, pa je podsetio da je Srbija razvila i druge dronove, kakvi su "Gavran", "Obad", "Osica"...

On smatra da je obučenost naših vojnika dobra, a naoružanje izuzetno kvalitetno, poput, kako je naveo, artiljerijskih sistema, modifikovanih tenkova M-84, modifikovanih borbenih vozila M-80, Lazara, Miloša...

 

Ostavite komentar