Priče > Društvo

Vladaj se PRISTOJNO i ne radi POSAO koji te PONIŽAVA: Saveti sa PASOŠA KRALJEVINE Jugoslavije i danas ZLATA VREDE

Društvenim mrežama širi se objava koja prikazuje poruku u pasošu Kraljevine Jugoslavije koja predstavlja podsetnik o pravilima ponašanja

Izvor: K1/citymagazine

26/09/2023 > 18:00

podeli vest:

Vladaj se PRISTOJNO i ne radi POSAO koji te PONIŽAVA: Saveti sa PASOŠA KRALJEVINE Jugoslavije i danas ZLATA VREDE
Foto: X Printscreen/RMartinovic/Youtube printscreen/ Upscaled History


Često nam stižu vesti o tome kako se mnogi mladi, ali i stariji, ponašaju nepristojno čim napuste granice zemlje.

Možda je to nekad bilo nezamislivo, možda i nije, ali je svakako postojala opomena i napisani pravilnik kojim je čovek morao da se vodi.

Društvenim mrežama širi se objava koja prikazuje poruku u pasošu Kraljevine Jugoslavije koja predstavlja podsetnik o pravilima ponašanja, ali i važne životne savete za sve one koji su odlazili iz zemlje.

"Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a posebno prema železničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci. Budi spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.

U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne budi konkurent drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci. 

Ne opijaj se i ne kockaj. Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima. Ako Ti je potreban kakav savet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika. 

Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj materinji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji. A sada bilo Ti sretno i do viđenja! Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku - stoji na kraju poruke. 

 

Ostavite komentar