Priče > Društvo

Drugi krug igre "UZMI RAČUN I POBEDI" i PRVO izvlačenje STANOVA počinje 14. oktobra

Ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati je oko 226 milijardi dinara

Izvor: K1info

22/09/2023 > 14:19

podeli vest:

Drugi krug igre "UZMI RAČUN I POBEDI" i PRVO izvlačenje STANOVA počinje 14. oktobra
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u subotu, 14. oktobra, biti održano prvo izvlačenje dobitnika stanova u okviru drugog kruga Nagradne igre Uzmi račun i pobedi.

Ministar je, na konferenciji za medije, koja je održana u Palati Srbija, rekao da je ova nagradna igra pokazala veoma dobre rezultate, jer se veliki broj građana odlučio da u njoj učestvuje. Kako je istakao, više od milion građana se prijavilo u aplikaciji, i poslalo više od 217 miliona računa.

On je napomenuo da u nagradnoj igri učestvuju svi računi, i oni iz prvog kruga, i oni poslati posle toga, te da je neverovatan podatak da se oko 800.000 računa u proseku šalje svaki dan.

- Drugi krug kreće u subotu, 14. oktobra, kada imamo prvo izvlačenje, nakon toga još četiri izvlačenja, ukupno pet. Poslednje izvlačenje biće u subotu, 11. novembra. Tada ćemo izvući dobitnike poslednja dva stana u Beogradu. Ovo je za nas izuzetno važno, jer pokazujemo koliko je važno da se zajedno borimo protiv sive ekonomije i da se putem sistema e-faktura i e-fiskalizacije,  koje smo uspešno uveli, uspešno borimo za bolje i uređenije javne finansije - rekao je Mali.

Ministar je naveo da ovu nagradnu igru treba posmatrati u širem kontekstu, jer je ona značajna i za fiskalni sistem Republike Srbije.

On je dodao da "što su nam uređenije finansije, to nam je budžet jači i veći, i imamo više novca za povećanje plata i penzija, za jednokratna davanja, za izgradnju autoputeva, bolnica, škola".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ministar je rekao da je veoma važan podatak i  da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati oko 226 milijardi dinara, a da je prosečan iznos po računu 1.046 dinara.

Ukupan porez na računima koji su do sada prikupljeni preko ove nagradne igre je 32 milijarde dinara. Najvažnije je, dodao je, što je postignut uspeh u podizanju svesti građana da je bitno uzeti fiskalni račun od prodavca.

- Naravno, mnogo toga još treba da uradimo. Mi smo usvojili Strategiju za borbu protiv sive ekonomije od 2023. do 2025. godine. Veoma nam je važno i što imamo rekordan broj zaposlenih i što borba na tržištu rada protiv sive ekonomije daje efekte - rekao je Mali.

Ministar je podsetio i na mere koje pokazuju koliko država brine o standardu građana.

- Mi već imamo povećanje plata od 5,5 odsto u javnom sektoru za prosvetare, medicinske sestre i tehničare, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite. Od 1. oktobra ide i povećanje penzija za dodatnih 5,5 odsto, a krajem novembra ili početkom decembra penzioneri će dobiti po 20.000 dinara finansijske podrške - rekao je ministar.

On je podsetio i da će se u ponedeljak, 25. septembra, krenuti sa isplatama od po 10.000 dinara, za oko 1,1 milion dece starosti do 16 godina.

Foto: Tanjzg/Rade Prelić

 

- Ta pomoć, povećanje penzija i plata, upravo zavise od našeg uspeha u borbi protiv sive ekonomije i ova nagradna igra je dosta toga uradila da se podigne svest građana koliko je važno da uzimamo fiskalni račun, i da se na takav način borimo za uređeniju Srbiju - rekao je Mali.

Na konferenciji su se obratili i pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Republike Srbije Saša Dulić i član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov. Dulić je istakao da su organizatori pokazali da može da se organizuje nagradna igra preko mobilne aplikacije, i odagnali predrasude da u njoj ne mogu da učestvuju stariji
sugrađani.

- Desilo se suprotno. Ne samo da ih nismo udaljili, već smo ih i privukli. Kao i mlađe ljude. Ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji koja je, samo deset dana od dana lansiranja, imala milion preuzimanja na sve tri platforme. To je više nego sve ostale aplikacije - rekao je Dulić.

On je istakao da je u prethodnom periodu aplikacija značajno unapređena i da je sada skeniranje računa mnogo efikasnije i brže.

- U prvom krugu smo imali pola onih koji su uneli račune ručno, a pola putem skeniranja koda. Sada se taj procenat popeo na 80 odsto onih koji skeniraju - rekao je Dulić, koji smatra da to upućuje da će u drugom krugu biti više računa nego u prvom.

Član Upravnog odbora NALED Svetoslav Atanasov rekao je da je ova nagradna igra važan mehanizam za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Foto: Shutterstock

 

- Više od četvrtine građana traži fiskalni račun zbog nagradne igre, a broj onih koji smatraju da siva ekonomija nije opravdana stalno raste. Ove godine dostiže procenat od 76 odsto - rekao je Atanasov.

On je pozdravio usvajanje Programa za suzbijanje sive ekonomije koji daje jasan pravac institucijama za dalje sistemske reforme i prioritete. Prema njegovim rečima važan deo cele priče su i transparentna i bezgotovinska plaćanja, a tu su napravljeni ogromni pomaci uvođenjem sistema e-fiskalizacije i e-faktura.

Istakao je i da treba raditi na daljem širenju bezgotovinskog plaćanja među malim i srednjim preduzećima, i podsetio na  zajedničku inicijativu NALED-a i Ministarstva finansija - program subvencija za besplatno uvođenje POS terminala u 25.000 malih
radnji i šaltera širom Srbije.

Ostavite komentar