Priče > Društvo

Da li je hrana sa ZELENOM ŽABOM otrovna? Zbog ovog ZNAKA mreže "eksplodirale", a evo kakve veze BIL GEJTS ima sa tim

Radi o se proizvodima koji ispunjavaju visoke standarde u pogledu korišćenja sastojaka i metoda kojima se postiže ekološka održivost

Autor: Efektiva/Jovan Ristić

20/09/2023 > 14:50

podeli vest:

Da li je hrana sa ZELENOM ŽABOM otrovna? Zbog ovog ZNAKA mreže "eksplodirale", a evo kakve veze BIL GEJTS ima sa tim
Foto: Tanjug/AP/shutterstock


Logo zelene žabe na prehrambenim proizvodima koji potiče od organizacije Rainforest Alliance postao je odskora meta “zaveraša” čije objave na društvenim mrežama izazivaju uznemirenost među potrošačima jer tvrde da su ti proizvodi štetni i da tako označene proizvode valja bojkotovati.

Objave “zaveraša” sugerišu da su ovi proizvodi tobož otrovni jer je žaba sa logoa navodno zlatna otrovna žaba, a to je “najotrovnija životinja na svetu”. Dakle, ako je logo takav kakvim ga “zaveraši” tumače, sigurno je takav i proizvod. Ima da pocrkamo ako ga konzumiramo.

Postoji i eksplicitniji razlog poziva za bojkot: organizaciju Rainforest Alliance podržava fondacija Melinde i Bila Gejtsa. To je katastrofa u najavi! Ako Bil nekog podržava, taj nema nikakvu autonomiju, sve je to u stvari Bil Gejts lično, a sve što ima veze sa Bilom Gejtsom je, kao što “znamo”, zlo, prljavo, ružno, podmuklo i pokvareno. Da citiramo jednu od zaveraških objava: „Da li treba da nas čudi što je Bil Gejts izabrao baš ovaj logo da označi hranu koju prodaje populaciji koja ne spada u zlatnu milijardu?“.

Gornja dva iskaza trebalo bi da nas vode ka sledećem zaključku, ako na bananama koje hoćemo da kupimo stoji nalepnica žabe, kroz tu žabu nam lično Bil Gejts poručuje: „Čim ovu bananu budete pojeli, u mojoj ste vlasti. Ja sam najveći vudu-vrač na planeti. Ima da vas pretvorim u teledirigovane zombije! Ima da vas depopulišem! Kad kažem žaba – skakaćete. Ili ćete, kad mi vaše skakanje dosadi, da zakovrnete očima, jer ne spadate u ’zlatnu milijardu’“.

Hvala Bilu Gejtsu, genijalnom i svemoćnom zlikovcu, što nas je odmah preko nalepnice upozorio na svoje podle namere!

Od izvora dva putića

Ovo je bio izvor, a kao što kaže ona čuvena starogradska pesma, od izvora vode dva putića. U ovo doba opšteg nepoverenja, gluposti i neznanja koje se po društvenim mrežama širi maltene svetlosnom brzinom – koji je vaš putić zavisiće od onog u šta verujete i od onog što znate.

Prvi putić glasi: ukoliko ste vernik u tvrdnje da Melinda i Bil Gejts hoće da vas čipuju, kljukaju vas GMO-om, truju vakcinama, zaprašuju, depopulišu, itd (ako nismo pomenuli baš sve iz njihove “agende”, dodajte sami), ovaj tekst apsolutno nije za vas i ne treba da gubite vreme čitajući ga dalje. Uostalom, kao što sami kažete, “pametnom dosta”; čim u nešto verujete odmah i znate a preispitivanja nema, pa je prema tome svaka dalja rasprava sa vama na ovu temu savršeno bespotrebna.

Drugi putić glasi: ukoliko niste vernik u tvrdnje iz prethodnog pasusa, i ukoliko nauka, naučna saznanja i naučna potkovanost i dalje imaju krupnu ulogu u vašem životu, naredni redovi su definitivno za vas. 

Šta znači žaba na nalepnici i koja je to žaba?

Zelena žaba na nalepnici zapravo je žig, i deo je programa sertifikacije koji radi organizacija Rainforest Alliance, u prevodu Alijansa za tropske šume. Štaviše, ta žaba je više od 30 (i slovima: trideset) godina maskota ove organizacije. 

I to nije nikakva „zlatna otrovna žaba“, već crvenooka šumska žaba. I postala je maskota čitavih 13 godina pre no što je Bil Gejts sa (sada bivšom) suprugom Melindom osnovao „zloglasnu“ Fondaciju Bil i Melinda Gejts (2000) koja trenutno sponzoriše Alijansu za tropske šume.

- Žabe su ono što naučnici zovu bioindikatorima – što znači da zdrava populacija žaba ukazuje na zdravo okruženje (a i obrnuto je tačno). Alijansa za tropske šume izabrala je crvenooku šumsku žabu kao svoju maskovu pre više od 30 godina, s obzirom da se ovaj svetlooki vodozemac uobičajeno može naći u neotropskim predelima (Karibi, Srednja i Južna Amerika – prim. prev), u kojima su naši osnovači prvi put krenuli da štite tropske šume. Otada, naš žig sa žabom postao je međunarodni simbol održivosti - navodi se na sajtu organizacije Rainforest Alliance.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Bil Gejts
Kakvi su proizvodi koji nose nalepnicu sa žabom?

Kada neki proizvod nosi Alijansin žig žabe to znači da su „taj proizvod (ili neki sastojak u njemu) napravili farmeri, stanovnici šuma ili/i kompanije koje zajedno rade da bi stvorili svet u kojem ljudi i priroda prosperiraju u harmoniji.“

Sve suprotno od onoga što tvrde „zaveraši“, ovde se radi o proizvodima koji ispunjavaju visoke standarde u pogledu korišćenja sastojaka i metoda kojima se postižu socijalna, ekonomska i ekološka održivost.

Dakle, u njihovoj proizvodnji ide se na što manje zagađenje, na što manju štetu po prirodnu okolinu i zajednice u kojoj se proizvodi prave, uz poboljšanje položaja uzgajivača – farmera i stanovnika tropskih šuma.

Banane sa oznakom žabe neće vas ubiti; to su samo banane za koje se garantuje da su proizvedene uz strogo vođenje računa da se njihovom proizvodnjom ne uništava prirodna sredina u kojoj su nastale.

Žigom žabe vam se poručuje da od njihovog uzgajanja, distribucije i prodaje koristi na prvom mestu imaju stanovnici tih oblasti – obično domorodačka plemena i siromašni farmeri Latinske Amerike. Ne Bil Gejts. Bil Gejts davanjem novca Alijansi kaže da mu se sviđa ono što Alijansa radi već 37 godina, i da to treba da nastavi da radi.

Šta je to Alijanska za tropske šume?

Sama Alijansa za tropske šume predstavlja savez farmera, stanovnika tropskih šuma, kompanija i potrošača koji deluje u više od 70 zemalja, štiteći šume i pomažući da se unapredi socijalni i ekonomski položaj njihovih žitelja.

U najmanju ruku ne liči na Monsanto.

Ostavite komentar