Priče > Društvo

Saopštenje Pokreta Opre Roma: Lektira za treći razred UČI DECU RASIZMU

U saopštenju se dodaje i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način

Autor: n1.rs

31/08/2022 > 13:46

podeli vest:

Saopštenje Pokreta Opre Roma: Lektira za treći razred UČI DECU RASIZMU
Foto: Pixabay.com


Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je srpski obrazovni sistem pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett, prenosi N1.

U saoštenju je naveden primer iz lektire  “Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klett (pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije),  koji u 2022. godini čitaju devetogodišnja deca:

"Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najduži u godini? Onaj kad se čeka večera bez ručka“.

- Naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo ‘Ciganima’? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema - piše u saopštenju ovog pokreta. 

Dodaje se i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način. Najčešće podstiču negativne stereotipe i pravdaju marginalizaciju Roma.

Ostavite komentar