Priče > Društvo

Želimo da intenziviramo IMUNIZACIJU: U Srbiji VAKCINISANO 26.000 dečaka i devojčica protiv HPV virusa

Rak grlića materice jedan od veoma ozbiljnih zdravstvenih problema, a u Srbiji se svake godine otkrije 1.000 novoobolelih

Izvor: K1info/Tanjug

12/09/2023 > 20:09

podeli vest:

Želimo da intenziviramo IMUNIZACIJU: U Srbiji VAKCINISANO 26.000 dečaka i devojčica protiv HPV virusa
Foto: Shutterstock


Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut do sada je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) primilo 26.000 dečaka i devojčica rečeno je na današnjoj konferenciji "Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji" i istaknuto da mora da se radi na podizanju svesti o značaju vakcinacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je da su vakcine protiv HPV virusa, koje su omogućene u Srbiji od juna 2022. godine, jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u zdravstvenom sistemu naše zemlje, jer je reč o prvoj preporučenoj vakcini koja je uvedena o trošku države.

- Država je napravila nekoliko ogromnih koraka - to je i prvi inovativni lek uveden na listu lekova kao prevencija. Uveli smo o trošku države devetovalentnu vakcinu dok neke države još uvek koriste četvorovalentnu vakcinu. O trošku države imaju pravo da se imunizuju i dečaci i devojčice, a u mnogim država imaju pravo samo devojčice - rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da je do sada u Srbiji u uzrastu od 9 do 19  godina vakcinisano 20.000 devojčica protiv HPV virusa, a dečaka 6.000 i da je napravljen pomak, ali da mora da se intenzivira imunizacija.

- Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni ovakvim opsegom imunizacije i mislim da treba da nastavimo da intenziviramo imunizaciju i da ona bude ujednačenija po celoj Srbiji. Kada se pogledaju podaci, samo veći gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac imaju adekvatnu imunizaciju, dok su u ostalim krajevima jako loši rezultati - rekla je ona.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ukazala je na to da je rak grlića materice jedan od veoma ozbiljnih javno-zdravstvenih problema i podsetila da se u Srbiji svake godine otkrije 1.000 novoobolelih, dok u regionu istočne Evrope i centralne Azije više od 38.000.

Đukić Dejanović je istakla značaj bolje informisanosti i rušenja predrasuda koje roditelji ili adolescenti imaju u pogledu vakcinacije protiv HPV virusa.

- Od samog početka nacionalne javnozdravstvene kampanje Ministarstvo prosvete i škole rado daju svoj doprinos i podršku promotivnim i informativnim aktivnostima i dijalogu izmedju različitih aktera da bi se razumelo zbog čega je HPV vakcinacija važna. Ove aktivnosti postaju deo naših nastojanja da kod dece podstičemo zdrave životne stilove i promovišemo zdravstvenu pismenost - rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek naveo je da se protiv virusnih infekcija za sada jedino možemo boriti imunizacijom, odnosno prevencijom bolesti i da je naša zemlja na tom polju napravila veliki pomak.

- Kao što znate država ulaže novac u kontinuirano unapređenje zdravstvenog sistema, poslednjih nekoliko godina uloženo je više od milijardu eura kada su investicioni kapitalni projekti u pitanju, kadrovi, a od prošle godine obezbeđena je i besplatna vakcinacija protiv HP virusa za starosnu grupu od 9 do 19 godina - rekao je on.

Dodao je da se država se potrudila da nabavi najsavremeniju vakcinu i naveo da problem sa niskom stopom vakcinacije može da se prevaziđe, jer su neke svetske studije pokazale da je bezbedna vakcina i da čak u 90 odsto slučajeva sprečava pretkancerogena i kancerogena stanja.

- Nadam se da ćemo sledeće godine moći da se pohvalimo mnogo boljim rezultatima, ali ne treba da budemo nezadovoljni, jer smo za prvih godinu dana napravili prvu stepenicu i počeli ozbiljno da se bavimo prevencijom raka grlića materice - rekao je on.
 

Ostavite komentar