Priče > Društvo

PRAVI LEK u pravo vreme: Ostvaren je REVOLUCIONARNI NAPREDAK u lečenju RAKA KRVI, to i Srbija mora da ISKORISTI

Septembar je mesec borbe protiv Multiplog mijeloma

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 18:16

podeli vest:

PRAVI LEK u pravo vreme: Ostvaren je REVOLUCIONARNI NAPREDAK u lečenju RAKA KRVI, to i Srbija mora da ISKORISTI
Foto: Printscreen/Tanjug


Doktorka Unverzitetskog kliničkog centra i vodeći stručnjak za lečenje Multiplog mijeloma Jelena Bila rekla je da je u poslednjih 20 godina ostvaren veliki napredak u lečenju raka krvi.

Ukazala je da pored ranog otkrivanja izlečenju doprinosi personalizovana terapija prilagođena kliničkom profilu pacijenta kao i njegovom prognostičkom profilu.

Septembar je mesec borbe protiv Multiplog mijeloma, a ove godine obeležava se pod nazivom "Pravi lek u pravo vreme".

Bila objašnjava da je napretkom u lečenju u poslednje dve decenije pružena šansa da se jedna teška maligna bolest pretvori u dobro kontrolisano hronično stanje.

- Zašto "Pravi lek u pravo vreme"? Poslednjih 20 godina ostvareni su revolucionarni napreci u lečenju ove bolesti. Bolesnicima obolelim od multiplog mijeloma pružena je šansa da se jedna teška maligna bolest pretvori u dobro kontrolisano hronično stanje, a pacijentima i njihovim porodicama daje se mogućnost da ostvare kvalitetan i normalan život. Pravi odabir terapije tome doprinosi kao i trendovi u svetu, koji jesu personalizovana terapija prilagođena kliničkom profilu određenog bolesnika - rekla je Bila za Tanjug. 

Multipli mijelom je maligna bolest koštane srži, objasnila je Bila, gde maligni preobražaj zahvata plazmocite. Ona je dodala da je neophodno unapređenje, lečenje relapsa bolesti.

- Ono što neke naše savremene statistike pokazuju jeste da manje od 10 odsto bolesnika doseže četvrtu terapijsku liniju. Na struci je da unapredi lečenje relapsa - rekla je Bila.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoji progres kada je reč o lečenju ovog maligniteta, a evidentni su i napori medicinske struke, Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda da se unapredi lečenje onkoloških bolesnika.

- Međutim, brojne su inovativne terapije koje možemo poboljšati i izlečiti obolele u Srbiji - zaključila je dr Jelena Bila.

 

Ostavite komentar