Priče > Društvo

KECELJE umesto KAPULJAČA: Da li će POSLE ove odluke ŠKOLE opet da BUDU kakav-takav AUTORITET?

Zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke

Izvor: K1info/rts.rs

03/09/2023 > 12:55

podeli vest:

KECELJE umesto KAPULJAČA: Da li će POSLE ove odluke ŠKOLE opet da BUDU kakav-takav AUTORITET?
Foto: freepik.com


Đaci i roditelji 13. Beogradske gimnazije dobili su, uz informaciju o početku nove školske godine, i obaveštenje o tome da su pojedini odevni predmeti zabranjeni tokom boravka u školi, kao što su na primer trenerka ili dukserica sa kapuljačom. Na društvenim mrežava se povela polemika i dok su jedni za, a jedni protiv, direktor te gimnezije komentarisao je odevanje učenika posle te odluke.

- Mi smo primetili da se u izvesnom smislu odevanje naših učenika pogoršalo. I onda smo u skladu sa kodeksom ponašanja u školi, čiji je deo i taj pravilnik o odevanju, rešili da ga malo razmotrimo i da donesemo neke naše predloge šta smatramo pristojnim odevanjem. Naravno, to nije mrtvo slovo na papiru. Mi ćemo razgovarati o tome i sa savetom roditelja i sa učeničkim parlamentom i nadamo se da ćemo se uskladiti - rekao je direktor te škole Bojan Vučković.

 

Direktor dodaje, da se red nekada znao, ali da su se đaci previše opustili posle korone, tokom koje su dve godine nastavu pratili uglavnom online, od kuće. On ističe da 60 odsto učenika dolazi u trenerkama u školu.

- Trenerka, kako joj samo ime kaže, je odeća koja se nosi za treniranje. Ta priča, nije bitno kako su ljudi odeveni, nije tačna. Jako je bitno da prija i nekom drugom kako ste vi odeveni, da to prija i drugima, ne samo vama - rekao je on.

Od 1. septembra u ovoj školi na časovima nije dozvoljeno nositi majice na bretele, kratke majice, šorceve, trenerke, mini suknje, helanke, niti stavljati kapuljaču na glavu.

- Kapuljače su izazvale priličnu reakciju. A zašto kapuljače, a zašto kapuljače? Pa ne mogu da kažem da se to mnogo ovde nosilo. Tu i tamo po neko na hodniku stavi kapuljaču i to nekako izaziva jezu. To je poreklom iz nekih kriminogenih krugova. Kad god vidite neke navijače koji se tuku ili ne znam, obijaju se juvelirnice oni su svi sa kapuljačama - rekao je direktor.

Nije ovo prvi put da neka škola postrojava, postavlja oblačenja. Jedna novosadska gimnazija već 15 godina ima pravila. Četrnaesta Beogradska, pet godina. Za nepoštovanje pravila slede kazne. Dve opomene, pa smanjena ocena iz vladanja.

Školski psiholog Branka Tišma je za RTS rekla da oni koji ulaze u školu treba da budu pristojno obučeni.

Foto: Shutterstock

 

- Pravilnici o ponašanju i o oblačenju postoje. S tim što neke škole to redovno pomeraju. Kako u život ulaze novi trendovi u oblačenju i ponašanju, tako treba da se menjaju i ti naši pravilnici po školama. Kada to ide redovno, kako se dešavaju promene, unose se i ti zahtevi prema učenicima, onda tu nema mnogo pobune - rekla je ona.

Prema njenim rečima, velika je uloga i roditelja i vršnjaka.

- Pojavio se onaj trend kada vršnjaci utiču jedni na druge i preko vršnjačke grupe utiču na roditelje. Roditelji popuštaju pojedinačno i na kraju svi popuštaju. Suštinski i u društvenoj sredini mi nemamo nikakve zajedničke moralne norme, etiku, mi nemamo na nivou naše države šta jeste pristojno oblačenje ili ponašanje, šta nije pristojno oblačenje i ponašanje - rekla je ona.

Kako kaže, i u medijima je dominantna jedna vrsta oblačenja i ponašanja koja nije primerena školi.

- Nekad su roditelji bili autoritet. Nekada je škola bila autoritet. Nekad je država propisivala uniforme. Morali smo svi da imamo uniforme. Socijalne razlike su te koje postoje i koje se vide na mnogo različitih načina. Ali ono čemu uniforme zaista mogu da doprinesu, a to je da nam to ne bude od prvog značaja - rekla je ona.

Pojasnila je da deca pokazuju preko garderobe pripadnost određenoj grupaciji - neki nose kapuljače, određene grupacije nose različite ambleme, sportska obeležja.

- Mi smo u školi pravili i istraživanje. Jedan veliki broj roditelja dece je ne samo za uniforme, nego i za ambleme koje bi prikazali tu pripadnost. Kao što su mnogi roditelji onda rekli - da njihovo dete bude ponosno što idu u određenu školu. I da bude ponosno kad se sretne sa drugima - rekla je ona.

Ostavite komentar