Priče > Društvo

GADAN STOMAČNI VIRUS hara SRBIJOM: Napada DECU i ODRASLE, a evo šta savetuju LEKARI

Doktorka Milena Turubatović iz Doma zdravlja "Savski venac" kaže da se ova zaraza prenosi preko prljavih ruku, hrane ili zaraženih površina

Izvor: K1info/informer.rs

03/08/2023 > 20:46

podeli vest:

GADAN STOMAČNI VIRUS hara SRBIJOM: Napada DECU i ODRASLE, a evo šta savetuju LEKARI
Foto: Pexels.com


Stomačni virus hara Srbijom, a čekaonice domova zdravlja pune su, kako dece tako i starijih osoba koji jedva stoje na nogama.

Prvo se javi, kažu lekari, mučnina, bolovi u stomaku, zatim dijareja, a onda dođe do povišene temperature, kolapsa celog organizma i ozbiljnog dehidriranja.

Prema njihovim rečima, lečenje se radi kod kuće, ali ukoliko se klinička slika pogorša, obavezno je potražiti stručnu pomoć, jer posledice mogu biti ozbiljne.

Doktorka Milena Turubatović iz Doma zdravlja "Savski venac" kaže da se ova zaraza prenosi preko prljavih ruku, hrane ili zaraženih površina.

- U letnjem periodu imamo veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama, to je tri do četiri pregleda po lekaru, što je značajan broj jer je to nešto više od pet odsto pregledanih pacijenata na dnevnom nivou. Pacijenti se javljaju sa simptomima mučnine, povraćanja, malaksalosti, moguće i dijareje i grčevima u stomaku - ističe dr Turubatović.

Foto: Pexels.com

 

Prema njenim rečima, savetuje se lečenje kod kuće, osim ako simptomi potraju duže od nekoliko dana.

- Lečenje treba da započnemo sami, ako su ti simptomi blagi. Pre svega savetuje se mirovanje, skidanje temperature ako se pojavi. Pored toga, najvažnija i promenjena ishrana - čajevi bez šećera, dvopek, grisine i pirinčana voda. Ako su simptomi jači u smislu intenzivnijeg povraćanja, više od pet puta dnevno, dijareja više od 10 dnevno, jakih bolova u stomaku koji ne prestaju, onda se treba javiti lekaru, a posebno ako tegobe traju više od tri dana - savetuje naša sagovornica.

Na pitanje ko su najčešći pacijenti, odgovara:

- Uglavnom nam dolaze deca i hronični pacijenti zato što oni to najteže podnose zbog svog imuniteta koji je po prirodi slabiji. Ali od ovog virusa nema pošteđenih, jer je ovaj period pogodan za takve infekcije. U toku letnjih meseci uzročnici su najčešće virusi koji se prenose preko prljavih ruku sa neopranog voća i povrća. Drugi prenosioci su bakterije koje mogu da budu u neobrađenom mesu, u neispravnim mlečnim proizvodima. Treba da obratimo pažnju gde kupujemo i kako termički obradujemo hranu - kazala je naša sagovornica.

Ostavite komentar