Priče > Društvo

Siniša MALI o boljem ŽIVOTNOM standardu: Vodimo računa o svakom DINARU, ulažemo u INFRASTRUKTURU

Ministar Mali je istakao da se neće ništa menjati u politici koja ostvaruje rezultate

Izvor: K1info/Tanjug

28/07/2023 > 14:34

podeli vest:

Siniša MALI o boljem ŽIVOTNOM standardu: Vodimo računa o svakom DINARU, ulažemo u INFRASTRUKTURU
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija zemlja sa stabilnim javnim finansijama i ozbiljnom i odgovornom ekonomskom politikom, u čijem je fokusu pojedinac i podizanje njegovog životnog standarda.

On je gostujući na TV Informer istakao da Srbija ne samo što je sačuvala makroekonomsku stabilnost i javne finansije, nego je u doba najveće krize pokazala da ume da pobeđuje i da je ta pobeda najvidljivija u ekonomiji. 

Mali je istakao da se neće ništa menjati u politici koja ostvaruje rezultate, jer je u godinama krize pokazana snaga i opravdanost politike koja se vodi.

- Finansijske institucije poput Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda, su potvrdile da je Srbija ostvarila neverovatan uspeh svih ovih godina, a jačanje imidža u svetu samo je dodatna potvrda svega toga -  rekao je on.

Naveo je da se vodi računa o svakom dinaru, a i da drugi koji posmatraju našu ekonomiju vide da se svaki dinar ulaže u investicije i infrastrukturu, zatim plate i penzije i usmerava na rast. 

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kao izuzetan rezultat Mali je podvukao zadržavanje javnog duga na niskom nivou i istakao da je Srbija vraćanjem duga po osnovu emitovanih obveznica u prošli petak, u vrednosti od 95 milijardi dinara, spustila udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu na svega 50,5 odsto, što je prema njegovim rečima daleko ispod nivoa Mastrihta i nivoa duga mnogih drugih razvijenijih zemalja. 

Mali se osvrnuo i na rezultate u budžetu, za koje je rekao da su veoma dobri i u prilog tome naveo da je bilo planirano da u prvih šest meseci minus u budžetu bude 95 milijardi dinara, a ostvaren je višak od 15 milijardi dinara. 

- Imali smo rezultat za 110 milijardi dinara bolji od planiranog - istakao je on i dodao da su dobri prihodi od PDV, poreza na dobit preduzeća, na dohodak, kao i da se rast našeg BDP nastavlja dok su mnoge evropske zemlje već u recesiji. 

Istakao je da je najvažnije to što državne investicije nisu stale i naveo da su nedavno usvojeni i propisi u Skupštini Srbije, koji se odnose na izgradnju Moravskog koridora, saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, magistralu od Požarevca ka Golupcu, zatim novih objekata u okviru naučno-tehnoloških parkova, ulaganje u zdravstvo.

Foto: Unsplash.com

 

Prema njegovim rečima za par meseci počinje i rekonstrukcija pruge od Beograda do Niša, za šta je obezbeđeno finansiranje.

Mali je naveo da je srpska ekonomija pokazala svoju veličinu u periodu korone i posle nje kada je jednokratnim davanjima iz budžeta pomogla onima kojima je ta pomoć bila najpotrebnija. 

Naglasio je i da se za lečenje dece obolele od retkih bolesti danas izdvaja desetostruko više nego pre desetak godina, pa se za te namene sada izdvaja sto miliona evra, a pre samo 10 godina izdvajao se svega milion. 

Foto: Shutterstock

 

Osvrćući se na rast plata i penzija, apostrofirao je da je cilj da se ta primanja u uslovima inflacije održe u realnim iznosima i dodao da se u tome do sada uspeva.

Povećanje penzija

Mali je podsetio da će od 1. oktobra uslediti vanredno povećanje penzija od 5,5 procenata, a da će od 1. januara sledeće godine one porasti za najmanje 14,5 odsto. 

Kada je reč o investicijama, posebno je istakao izgradnju Beogradskog metroa i naveo da se već radi na Makiškom polju, a da se očekuje da će do kraja godine ili početkom naredne početi da se buše prve četiri stanice i to stanica na Savskom trgu, u Požeškoj ulici, na Beogradsko sajmu i još jedna ulica blizu Makiškog polja..

- To sve ide po planu a paralelno sa prvom, gradiće se i druga trasa metroa. Očekujem da će Beograd do 2028. godine imati prvu liniju metroa - rekao je on. 

Govoreći o organizaciji specijalizovane izložbe EXPO 2027. ministar je rekao da smo uspeli da pobedimo u konkurenciji sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom i Španijom, da će Srbija 2027. godine biti centar sveta i da se očekuju predstavnici više od 100 zemalja, tri miliona posetilaca i direktan finansijski efekat veći od milijardu evra. 
 

Ostavite komentar