Priče > Društvo

Svetu preti NESTAŠICA KAFE, a krompir će uskoro vredeti KAO SUVO ZLATO

Svet ostaje bez kafe i pamuka - zbog suše i druge namirnice u deficitu, što im dodatno povećava cenu

Autor: Blic

25/08/2022 > 13:03

podeli vest:

Svetu preti NESTAŠICA KAFE, a krompir će uskoro vredeti KAO SUVO ZLATO
Foto: Unsplash.com


Zbog ekstremnih klimatskih uslova i velike suše, najveći svetski proizvođači beleže pad proizvodnje. Smanjena je proizvodnja pamuka, a manji je i prinos kafe. Nestašice za sada nema, ali je neminovno je da će manja ponuda dovesti do veće cene. Dodatno zabrinjavaju najave da će svetu nedostajati hrane, posebno one kvalitetne, jer će, kako tvrde stručnjaci, zbog klimatskih promena gubiti na energetskoj vrednosti.

Profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta dr Ana Vuković Vimić, kaže da procene pogođenosti određenih proizvoda i procene rizika u budućnosti već postoje i da one pokazuju da vremenski uslovi u zemljama pogodnim za gajenje određenih kultura remete proizvodnju, te donose gubitke i skok cena određenih proizvoda.

- Već sada osećamo uticaj ekstremnih vremenskih uslova. Kada je manje prinosa, odmah se remeti globalno tržište i dolazi do skoka cene hrane i proizvoda koje konzumiramo. Može da se desi da uprkos nižem kvalitetu, cena nekih proizvoda bude znatno viša, zato što ga nema na tržištu. Neminovno je da će sve ovo uticati na takozvani "globalni sistem hrane" - kaže profesorka dr Ana Vuković Vimić.

Ona ukazuje i da će zbog klimatskih promena, biti smanjen kvalitet hrane, u smislu smanjena nutritivnih vrednosti pojedinih namirnica.

Da situacija sa hranom pored energenata postaje problem sadašnjosti i bliske budućnosti nedavno je potvrdio i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. On kaže da je pored klimatskih promena, rat u Ukrajini, pandemija korona virusa i velika razlika između bogatih i siromašnih dovela do “nevidljive globalne krize gladi” koja je već pogodila stotine hiljada ljudi.

U Srbiji kao i širom sveta poslednjih meseci beleže se velika poskupljenja hrane. Na vene pojedinih proizvoda uticala je inflacija, dok će drugi tek poskupeti kao posledica suše. Cene hrane na globalnom nivou su u poslednjih godinu dana porasle za skoro 30 odsto, đubrivo je poskupelo više od 50 odsto, a ulje za više od 60 odsto, procena je Ujedinjenih nacija (UN). Poskupljenje hrane ukazuje upravo na njenu nestašicu.

Foto: Unsplash.com

 

U Srbiji je neočekivana suša uništila dobar deo useva u poljoprivredi, pa je pitanje koliko će roda biti na jesen. Smatra se da do nestašice soje i kukuruza u Srbiji neće doći, iako je je njihov prinos dosta smanjen. Rod krompira je ispod proseka zbog suše, pa je za 152.6 odsto skuplji  u odnosu na prošlu godinu. Pretpostavlja se da jeftinog krompira u budućnosti neće ni biti.

Poskupljenje kafe u Srbiji dogodilo se pre nekoliko meseci posledica je smanjenog prinosa kafe u Brazilu, kao i vlažnijeg vremena u Kolumbiji koje nije bilo za očekivati. Prema nekim procenama očekuje se da će prinos kafe u svetu biti smanjen za 50 odsto.

Najveći svetski proizvođači pamuka zbog posledica velike suše smanjili su proizvodnju za 30 odsto. Prema američkim zvaničnicima, na evropskom i azijskom tržištu se očekuje pad tražnje za pamukom zbog pada životnog standarda koji bi mogao negativno da utiče i na kupovinu garderobe.

Foto: Unsplash.com

 

 

Ostavite komentar