Priče > Društvo

NAJSLAĐI dan u godini: Danas je SVETSKI DAN ČOKOLADE

Svetski dan čokolade obeležava se 7. jula, počevši od 2009. godine

Autor: K1 info/ redakcija.azbuki.net

07/07/2023 > 11:46

podeli vest:

NAJSLAĐI dan u godini: Danas je SVETSKI DAN ČOKOLADE
Foto: Shutterstock


Nije tačno utvrđeno ko je idejni tvorac ovog praznika, ali znamo zašto ga ceo svet obeležava – u cilju proslave dolaska ove poslastice u Evropu 1550. godine.

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac. Maje su koristile kakao kako bi pravili napitak, tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem. 

Danas je proces pravljenja čokolade drugačiji. Zbog gorkog ukusa, zrna se fermentišu kako bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže i mrve. Zagrevanjem se dobija čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, arome i kakao puter, a zatim se dobija svima dobro poznata poslastica.

S obzirom na to da svako obožava čokoladu, ne bi bio dovoljan samo jedan dan koji nas podseća na to. Zbog toga, pored primarnog Svetskog dana čokolade, koji se obeležava 7. jula, postoje i dva nacionalna – 28. oktobar i 28. decembar, kao i međunarodni – 13. septembar. Pored togaa, postoje i Nacionalni dan mlečne čokolade, Nacionalni dan bele čokolade i Nacionalni dan kakaoa.

Nekoliko zanimljivih činjenica o čokoladi:

- Najčešće korišćene čokolade u ishrani su: crna čokolada za kuvanje, mlečna i bela čokolada.

- Oko milijardu stanovnika naše planete svakodnevno jede čokoladu.

- Čokolada je jedina jestiva materija koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela, što je razlog njenom topljenju u ustima.

- Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Nemačke, Švajcarske i Velike Britanije prosečno godišnje pojedu 11 kilograma čokolade.

- Prema nekim arheološkim dokazima, u Olmeci je pre 2.600 godina kuvana čokoladna smesa, zbog čega čokolada spada u najstarije napitke poznate čoveku.

- Kakao sadrži veliki procenat antioksidanasa, deluje protivupalno, podiže dobar, a spušta loš holesterol i doprinosi boljoj moždanoj stimulaciji.

- Prema statistici drvo kakaa je veoma teško za uzgoj, a farmeri svake godine izgube oko 30 procenata useva, zato uživajte u svakom zalogaju.

- Ovaj dan možete obeležiti jedući puno čokolade u bilo kom obliku bez osećaja krivice, jer je ovo savršena prilika da jedete svoju omiljenu poslasticu u obilnim porcijama.

Ostavite komentar