Priče > Društvo

Vesić: Povezujemo SRBIJU sa REGIONOM, akcenat je na ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

Ministar građevinarstva je posebno istakao projekat izgradnje pruge i povezanost Beograda i Budimpešte

Izvor: K1info/Tanjug

21/06/2023 > 14:58

podeli vest:

Vesić: Povezujemo SRBIJU sa REGIONOM, akcenat je na ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg


Srbija intenzivno radi na unapređenju i izgradnji saobraćajne infrastrukture za povezanost sa zemljama u regionu, a akcenat je na železničkom saobraćaju, s obzirom ne to da ima brojne prednosti.

Ovo je rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na današnjem panelu u okviru "Evropske nedelje mogućnosti".

On je podsetio na  brojne projekte koji su već u toku, ali je najavio i buduće, posebno naglašavajući da postoje planovi i ideje za zajedničke kandidature Srbije i zemalja iz regiona za obezbeđivanje sredstava kako bi projekti kao što su putevi, pruge, ali i integrisani granični prelazi bili ostvareni.

Vesić je između ostalog posebno istakao projekat izgradnje pruge i povezanost Beograda i Budimpešte.

- Mi sada radimo brzu prugu do Budimpešte, završićemo naš deo 108 kilometara Novi Sad - Subotica do kraja sledeće godine, nama treba šest meseci za testiranje pruge, što znači da će se sredinom 2025. godine od Beograda do Subotice stizati sa sat i 12 minuta što će omogućiti dodatni razvoj tom kraju Srbije. Do kraja 25 imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte i stizaće se za nešto manje od tri sata. U međuvremenu smo sa Evropskom komisijom potpisali ugovor o izgradnji pruge do Niša, to je nekih 230 kilometara, vrednost je 2,7 milijardi evra od čega je grant preko 600 miliona evra i očekujemo da se krajem 2024. početkom 2025. godine počne sa izgradnjom te pruge - objasnio je Vesić.

Foto: Pixabay.com

 

U toku su i dogovori sa Vladom Severne Makedonije, dodao je ministar, za zajedničku kandidaturu za produžetak pruge od Niša do Preševa.

- Naš plan je bio da radimo naših 135 kilometara od Niša do Preševa. Sada ulazimo u projekat sa Vladom Severne Makedonije koja ima svojih 50-tak kilometara do Skoplja, jer ta pruga ima smisla ako bude Niš - Skoplje. Dobro je da bude i do Preševa, ali poenta je da se povezuju veliki gradovi. To će biti prvi zajednički projekat Severne Makedonije i Srbije, evropski projekat, gde ćemo povezati Niš i Skoplje, odnosno Skoplje sa Beogradom, Novim Sadom i Budimpeštom - dodao je Vesić.

Što se tiče BiH, rekao je ministar, dogovor je da se Srbija i BiH zajednički kandiduju za projekat obnove pruge Begrad-Sarajevo i to će biti prvi zajednički projekat Srbije i BiH, još od Dejtona.

- Naš deo je pruga Ruma-Šabac-deo prema Zvorniku, a njihov deo ide kroz Bosnu. Mi pripremamo zajednički memorandum koji treba da prođe obe vlade i to će biti jedna od naših zajedničkih inicijativa da zajednički, kao dve zemlje, pokušamo da dobijemo i grant i novac za rekonstrukciju tih pruga.  Mi gradimo autoput Beograd-Sarajevo, naš deo je oko 18 kilometara i on će biti gotov do kraja ove godine, finansiramo deo do Bijeljine. Mi ćemo konačno imati povezane Beograd i Sarajevo autoputem i mislim da je to vrlo značajno - rekao Vesić.

Radi se i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, dodao je ministar, sa time da će deo Ruma-Šabac će biti gotov do septembra ove godine, a Loznica do kraja sledeće godine.

- To znači da ćemo povezati Srbiju u BiH brzom saobraćajnicom i imaćemo dva prelaza preko brze saobraćajnice između Srb i BiH. I još jedan autoput koji treba da poveže Srb i BiH, to je Požega-Kotroman. Završen je projekat i mi smo spremni da sledeće godine pokušamo da nađemo finansijska sredstva. To je autoput od nekih 60tak km, veoma težak - trećina u tunelima, trećina u nasipima, trećina u mostovima - naglasio je Vesić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Kada je u pitanju Bugarska, rekao je ministar, u pripremama je nova pruga koja će povezivati luku Vidin zajedno sa Zaječarom i Negotinom.

- Dogovorili smo se sa Bugarskom da se zajednički kandidujemo i pokušamo da dobijemo sredstva za tu prugu. Krenuće rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad. Ostaje veza prema Rumuniji. Radićemo autoput Beograd-Vršac prema rumunskoj granici i obnovu pruge. Kada je u pitanju CG, ostaje da se obnovi deo pruge Beograd-Bar - objasnio je Vesić.
 

Ostavite komentar