Priče > Društvo

A šta može INFLACIJA nama? MILION SRBA će u GRČKU na MORE, iako su aranžmani DOSTA SKUPLJI

Najviše poskupeli avio aranžmani, s obzirom na to da su cene karata značajno skočile. Stranci hrle u našu zemlju

Izvor: K1info/Tanjug

20/06/2023 > 18:26

podeli vest:

A šta može INFLACIJA nama? MILION SRBA će u GRČKU na MORE, iako su aranžmani DOSTA SKUPLJI
Foto: Pixabay.com


Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da porast cene energenata i inflacija na globalnom nivou, prouzrokovane pre svega ratom u Ukrajini, su dovele do toga da su cene značajno skočile, što je uticalo i na poskupljenje cena usluga ugostiteljstva i hotelijerstva.

On dodaje da građani zbog toga trebaju moraju da izdvoje više novca za letovanje ove godine, u odnosu na prethodnu.

Ističe i da se ništa, već desetak godina, nije promenilo kada je reč o interesovanju za destinacije van zemlje, pogotovo za Grčku, u kojoj se ove godine očekuje oko milion srpskih turista, Tursku kao veoma značajnu porodičnu destinaciju i Crnu Goru koja je, kako kaže, izuzetno zanimljiva i značajna za srpske turiste.

- Kada govorimo o nešto daljim destinacijama, vraća nam se, posle korone, Italija, Španija. Pomaže puno što je Srbija otvorila veliki broj redovnih linija, osim čarter prevoza. Zatim sever Afrike, Egipat do skoro je bila najznačajnija destinacija u tom delu sveta, ali od ove godine nam se ponovo Tunis vraća na velika vrata - navodi on.

Cene više od 10 do 15 odsto

Seničić dodaje da je Albanija tokom korone "vukla" veliki broj gostiju i da se očekuje nekoliko desetina hiljada srpskih turista na toj destinaciji, kao i u Hrvatskoj, dok jugoistočna i istočna Srbija najviše vole Bugarsku.

Kada je reč o cenama, porast cene energenata i inflacija na globalnom nivou, prouzrokovane pre svega ratom u Ukrajini, dovele su do značajnog skoka cena, što je uticalo i na poskupljenje cena usluga ugostiteljstva i hotelijerstva, a takođe i usluga u turističkim agencijama.

Foto: YouTube screenshot

 

Naglašava da su najviše poskupeli avio aranžmani, s obzirom na to da su cene avio karata značajno skočile i kada govori o procentima, Seničić kaže da za privatan smeštaj u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj su cene 10 do 15 odsto više nego što su bile prošle godine, cene hotela na svim destinacijama su skočile od 15 do 20 odsto, a cene paket aranžmana avionom su skočile i do 25 posto, u zavisnosti od hotela. 

Seničić za Tanjug kaže da je Beograd najatraktivnija destinacija domaćim turistima i da postoji razmena stanovništva između velikih gradova u Srbije, što je zanimljivo u proteklih nekoliko godina, ali pored toga dodaje da su banje  poput Vrnjačke Banje, Soko Banje, Banje Vrdnik najposećenije, kao i planine - Zlatibor, Kopaonik, Rudnik, Zlatar, Divčibare, Stara Planina, Golija.

Nebojša Stević iz Asocijacije nezavisnih turističkih agencija rekao je za Tanjug da su Grčka i Turska najpopularnije destinacije za srpske turiste kao i Egipat, Tunis, Italija, Španija i Crna Gora i da su ove godine popularniji avio aranžmani, ali takođe i autobuski i sopstveni prevozi za Grčku.

- Cene su za nijansu skuplje u odnosu na prošlu godinu, naravno sve je poskupelo u našoj zemlji pa i cene turističkih aranžmana. Generalno, 7 noćenja u Turskoj all inclusive, vi možete sa avio kartom i transferima da prođete za nekih 650 evra, pa naviše - objasnio je on.

Foto: Unsplash.com

 

Kaže da se situacija nije mnogo promenila u odnosu na prošlu godinu, ukinuta su i sva kovid pravila, što je mnogo olakšalo putovanja, ali ono što je loše, dodaje on, jeste što su neke zemlje poput Tunisa ponovo uvele vize za srpske državljane, što predstavlja dodatni trošak za turiste.

Stranci hrle u Srbiju

Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda s druge strane objašnjava da ove godine, kao i prethodnih, strane turiste u Beogradu čekaju fantastični festivali, događaji, a pre svega, prelep grad.

Dodaje da već ovog predstojećeg vikenda kreće porodični festival, ubrzo posle toga 8. jula je karneval brodova, Skadarlija je, kaže, potpuno sređena, ali svakako da se u Beogradu svakog dana održi u proseku po četiri događaja, što je retkost za grad u Evropi.

Foto: Pixabay.com

 

- Beograd je grad koji nudi sve, za svakoga po nešto, ali ono što se najviše dopada stranim turistima jesu sami Beograđani i način našeg života. Njima se sviđa što smo svaki dan u kafiću, da ne zaboravim da Beograd ima 8.200 kafana, kafića, restorana, retko koji grad na svetu može da se pohvali time - objasnila je ona i dodala da Beograd takođe ima i otvorene muzeje kao i koncerte u muzejima.

Primetno je, kaže Mikata, da je ovog leta veliki broj individualnih turista, najčešće mladih koji u Beograd dolaze bez ikakvih predrasuda i uvek se vrate oduševljeni arhitekturom, naročito arhitekturom Saborne Crkve i Crkve Svetog Save, kao i Beogradom na vodi. 

Napominje da je iz meseca u mesec povećan broj turista i da se ta statistika menja u odnosu na prethodne godine, pojavljuju se turisti iz potpuno novih država, za šta su zaslužni novi letovi za Beograd.
 

Ostavite komentar