Priče > Društvo

NAKUPILO se TUGE i bola: STRES utiče i na ZDRAVO SRCE, a šta je LEK?

Sam način buđenja ukazuje da li ćete dan započeti stresom, a postoje i neki simptomi koji ukazuju da je vaš organizam napet, kaže dr Popović

Izvor: K1info

02/06/2023 > 19:40

podeli vest:

NAKUPILO se TUGE i bola: STRES utiče i na ZDRAVO SRCE, a šta je LEK?
Foto: K1/Printscreen


Tuga i bol, koja nas je zadesila u maju, nakon što je u tragedijama izgubljeno na desetine mladih života, najveće posledice je ostavila na naše mentalno zdravlje.

Prema rečima stručnjaka, veliki stres i negativne emocije, utiču na stanje čitavog organizma kod čoveka.

Kardiolog dr Goran Popović, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, objasnio je na koji način stres utiče na zdravo srce i da li postoji neka vrsta prevencije.

- Stres je bolest savremenog doba. Ne postoji čovek koji nije pod stresnom, samo je kod nekoga veći, a kod nekoga manji. Intenzitet stresa ne može da se izmeri, ali se ispoljava kroz različita stanja i bolesti. Stresom su izloženi svi, od dečijeg uzrasta do starih osoba. Stres nikako ne treba zanemarivati i omalovažiti - objasnio je Popović. 

On je istakao, da i od samog načina buđenja zavisi, da li ćete dan započeti stresom, a postoje i neki simptomi koji ukazuju da je vaš organizam napet.

- Ukoliko se budite spontano, vi ste manje izloženi stresu, nego osobe koje probudi mobilni telefon, jer se u tim trenucima, organizam naglo budi iz sna. Ako ste stalno užurbani ili stalno kasnite pa jurite vreme, naravno da je vama stres veći, nego nekome, ko sve radi polako ili ko se dobro isplanira u toku dana. Jedini način, kako možete da znate, da li ste pod stresom je srčani ritam, odnosno puls. Puls koji je u stanju mirovanja preko 80 ili 90, prelazi one normalne vrednosti i to je jedan od glavnih pokazatelja – dodao je kardiolog.

Foto: K1/Printscreen

 

Tragedije koje su se dogodile u maju, kolektivno su pogodile našu zemlju. Dr Popović kaže, da je oporavak od teških situacija jako dug, zbog čega je nekada potrebno potražiti i pomoć stručnog lica

- Kako protiče vreme, taj stres, koji je izazvan vrlo tragičnim i nesrećnim događajima, malo je niži. To važi za osobe koje nisu direktno bili uključene u tragediju. Najteže je onima koji su direktno bili ugroženi u tim situacijama i onima koji su izgubili najmilije. Nije teško, potražiti savet stručnjaka. Srčani problemi su samo posledica glavnog uzroka. Ne treba samo lečiti posledicu, već je najbitnije uočiti uzrok problema - kaže doktor.

Prevencija od stresa ne postoji, ali je jako bitno voditi računa o životnim navikama i ukoliko je potrebno, menjati ih

- Sam čin buđenja je jako bitan. Nećete ništa izgubiti ako se probudite pet minuta ranije i ako smanjite taj početni stres. Ukoliko ste konstantno pod stresom na poslu, najbolje bi bilo, da nađete vremena, makar pola sata dnevno i da se fizički aktivirate, prošetate. Nikako nije dobro za srce, da posle posla legnete u krevet, kako biste se naspavali. To nikako nećete ni uspeti jer zbog nagomilanog stresa, imate previše adrenalina u sebi, koji vam neće dozvoliti da zaspite. Umesto da popijete lek za spavanje, najbolje prvo da smanjite adrenalin, nekom aktivnošću, koja će vas opustiti - naglasio je doktor.

Dr Goran Popović, objasnio je i kako stres šteti srcu i kod zdravih osoba.

- Srce je trpeljiv organ do određene granice. Prve promene se dešavaju upravo sa tim ritmom. Možete da dobijete nepravilan rad srca ili konstantno ubrzan. Zatim dolazi do porasta krvnog pritiska, koji je do tada bio normalan. Posebno je izraženo kod osoba koje jedu jako slanu hranu. Takođe, dolazi do povećanja šećera i masnoće u krvi. Povećana masnoća u krvi, ubrzava rizik od arteroskleroze. To je jedan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo da ga pravilnim režimom ishrane i fizičkom aktivnošću usporima, kao i da održavamo nivo holesterola u optimalnim vrednostima - rekao je on. 

Foto: Freepik.com

 

Anksioznost, takođe može izazvati brojne posledice i poremećaje srčanog ritma, a prema rečima dr Popovića, u tim trenucima, najvažnije je naučiti da umirite sebe

- To je sve posledica adrenalina. Najbitnija je tehnika disanja, udahnite par puta duboku. Skrenite misli ružne misli, nečim lepim. Pustite muziku za relaksaciju. Naravno, ne možete to sebi na poslu da obezbedite, ali kada dođete kući, napravite sebi ambijent u kome ćete se opustiti i nivo stresa smanjiti na minimum. Stres na svakoga deluje drugačije, ali postoje i osobe koje se sa njim suočavaju na stresan način, pa se često prepuštaju prekomernom konzumiranju alkohola, cigareta i hrane, što takođe može izazvati srčane smetnje - jasan je bio doktor. 

Jaka hrana može takođe nepravilno da utiče na rad srca, a savet dr Popovića je da probajte da ne opteretite želudac.

- Nije strašno i ako u toku dana popijete čašicu nekog pića. Čaša vina je idealna, jer je ono odličan antioksidans. Mala količina alkohola može pozitivno da utiče na čoveka. Ne treba biti rigorozan po svaku cenu, ali ne treba ni preterivati. Takođe, ukoliko ste pušač, probajte da ostavite tu ružnu naviku, kako biste zaštitili svoje srce i zdravlje uopšteno - zaključio je dr Goran Popović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar