Priče > Društvo

I vaše DETE je na INTERNETU: Niste ni svesni KAKVE sve OPASNOSTI vrebaju, ovo stvarno morate da ZNATE

Deca i mladi su pod rizikom, jer često ne shvataju potencijalne opasnosti i suviše se otvoreno postavljaju na društvenim mrežama

Izvor: K1info

04/06/2023 > 17:21

podeli vest:

I vaše DETE je na INTERNETU: Niste ni svesni KAKVE sve OPASNOSTI vrebaju, ovo stvarno morate da ZNATE
Foto: Freepik.com


Najmanje jedno od petoro dece žrtva je seksualnog nasilja tokom detinjstva. Prema globalnom istraživanju iz 2021. godine, bar trećini ispitanika tokom detinjstva zatraženo je da učine nešto seksualno eksplicitno na internetu, a više od polovine anketiranih na taj način doživelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Seksualna eksploatacija dece na internetu se odnosi na korišćenje interneta ili komunikacionih tehnologija kao metoda za olakšano seksualno zlostavljanje dece i adolescenata.

Na ovaj problem upozorava Katarina Jonev, edukator za bezbednost dece i mladih na internetu i stručnjak za internet bezbednost. Prema njenim rečima pregršt je metoda seksualne zloupotrebe dece na internetu. 

- Od slanja i distribucije fotografija i snimaka dece, izloženost pornografskom sadržaju, uznemiravanja dece slanjem eksplicitnih materijala, pa do organizovanja i snimanja seksualnog zlostavljanja dece i kasnije prodaje tih snimaka zainteresovanim kupcima na internetu, lascivna komunikacija putem poruka. Deca i mladi su pod rizikom, jer često ne shvataju potencijalne opasnosti, suviše se otvoreno postavljaju na društvenim mrežama, komuniciraju sa nepoznatima, a uz sve benefite koje je digitalni svet omogućio, nažalost, povećano je i prisustvo onih koji žele deci da naude i zloupotrebiće onlajn okruženje za seksualno iskorišćavanje maloletnika - kaže Jonev. 

Foto: Unsplash.com

 

Ona objašnjava da internet omogućava lak i često privatan pristup deci na različitim platformama (sajtovi, čet sobe, društve mreže, video igre).

- Nikada nije bilo lakše seksualnim prestupnicima da kontaktiraju svoje potencijalne žrtve, podele fotografije i podstaknu druge da počine slična krivična dela. Internet olakšava aktivnosti prestupnika obezbeđujući jednostavno i brzo sredstvo komunikacije koje omogućava osobi da ostane anonimna ili kreira lažne identitete - dodaje ona. 

Jonev ističe da deca mogu biti žrtve kroz proizvodnju, distribuciju i korišćenje materijala seksualnog zlostavljanja, pri čemu zlostavljači pokušavaju da ih nagovore, odnosno, podstaknu da sama takav materijal kreiraju. Još gore, zlostavljači, prema njenim rečima, mogu da ih namame na susret u stvarnom svetu gde može doći do seksualnog iskorišćavanja.

- Znam kako se osećate dok ovo čitate. Kao da vas je neko šutnuo u stomak. Imate sigurno i knedlu u grlu i lomite se da prestanete sa čitanjem. Nemojte. Nemojte, jer je vaše dete na internetu, treba da znate na koje sve probleme može da naiđe - naglasila je Jonev. 

Kao majka i kao stručnjak za bezbednost dece na internetu ona je pozvala građane da se priključe projektu organizacije ,"Justice Initiative" iz Švajcarske koja želi u Evropi da napravi promenu.

Potpisivanjem peticije u znak podrške predlogu EU za bolju prevenciju i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, podržavate mere koje uključuju:

Zakonsko obavezivanje provajdera onlajn usluga, uključujući platforme društvenih mreža, da spreče, otkriju i prijave seksualno zlostavljanje dece na njihovim kanalima i uklone materijal o seksualnom zlostavljanju dece, jačanje borbe protiv seksualnog zlostavljanja dece širom Evrope, osiguravanje neophodne podrške i pravde za žrtve i za one koji su preživeli seksualno zlostavljanje kao deca.

 

Ostavite komentar