Priče > Društvo

VREME je za HUMANOST: LENKI je potrebna naša POMOĆ da pobedi tešku BOLEST

Vreme je ključno u borbi ove hrabre dvogodišnje devojčice jer je potrebno da što pre ode na lečenje

Izvor: K1info

02/06/2023 > 16:39

podeli vest:

VREME je za HUMANOST: LENKI je potrebna naša POMOĆ da pobedi tešku BOLEST
Foto: Printscreen/budihuman.rs


Dvogodišnjoj Lenki Lazarević iz Novog Sada je potrebna naša pomoć da bi pobedila tešku bolest koja joj dijagnostifikovana u junu 2022. godine.

Naime, tada je otkriveno da Lenka ima akutnu leukemiju limfoblastnih ćelija, i to posle izvršene analize koštane srži u toku hospitalizacije na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine zbog povišene telesne temperature, povišenih vrednosti leukocita prilikom analize kompletne krvne slike i hepatosplenomegalije.

Lečenje citostaticima započeto je odmah u pomenutom Institutu, a posle devet meseci intenzivnog bolničkog lečenja, po završetku indukcione faze, terapiju održavanja počinje u februaru 2023. godine. Samo dva meseca potom, u aprilu 2023. godine, Lenka je opet hospitalizovana i tada joj je potvrđen recidiv koštane srži i CNS recidiv.

Foto: Unsplash.com

 

Lenka sa nepune dve godine ponovo prima citostatsku terapiju, a nada za izlečenje je transplantacija koštane srži. Budući da je Lenka svrstana u grupu visoko rizičnih pacijenata i s obzirom na to da nema srodnog donora koštane srži u porodici, Lenkini roditelji su odlučili da se nastavak lečenja i transplantaciju koštane srži obavi u inostranstvu.

I pored teške bolesti i naporne terapije, Lenka je radoznalo, veselo i nasmejano dete, koje uživa da istražuje svet oko sebe, voli da trči u parku, da se ljulja, grli sa plišanim igračkama, upoznaje nove drugare, a najviše od svega voli da se igra i trči sa svoja dva rođena brata.

Vreme je ključno u Lenkinoj borbi jer je potrebno da što pre ode na lečenje.

Sredstva su joj neophodna za nastavak lečenja u inostranstvu, troškove transplantacije koštane srži, specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Kako se navodi iz Humanitarne fondacije "Budi human", koja prikuplja novčana sredstva za ovu hrabru devojčicu, Lenki možemo da pomognemo slanjem SMS poruke - 1491 na broj 3030, ili uplatom na dinarski ili devizni račun:

Dinarski račun: 160-6000001670755-65

Devizni račun: 160-6000001671193-12

IBAN: RS35160600000167119312

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

ili putem e-doniraj.

Ostavite komentar