Priče > Društvo

Po ugledu na evropske standarde - SAMOGASIVI PAPIR ZA SVE CIGARETE obavezan od sledeće godine

Cigarete na tržištu Srbije od 1. januara 2023. godine, moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, saopštilo Ministarstvo privrede

Autor: RTS

17/08/2022 > 16:20

podeli vest:

Po ugledu na evropske standarde - SAMOGASIVI PAPIR ZA SVE CIGARETE obavezan od sledeće godine
Foto: Pixabay.com


Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci biti dužni da dokažu na zahtev tržišne inspekciji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima PKS.

- Početkom 2020. godine sa navedenim proizvođačima, postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, dok odredbe u vezi sa samogasivim papirom počinju da se primenjuju 1. januara sledeće godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, navodi se u saopštenju.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu EU 2020. godine.

Ostavite komentar