Priče > Društvo

Roditelji iz "Ribnikara" PODELJENI: Ne mogu da se slože GDE deca treba da IDU NA NASTAVU

Na prvom Savetu roditelja manjina je bila za to da se deca vrate u tu školu, rekao je Vojin Šaljić, član Saveta roditelja

Izvor: K1info

22/05/2023 > 16:25

podeli vest:

Roditelji iz "Ribnikara" PODELJENI: Ne mogu da se slože GDE deca treba da IDU NA NASTAVU
Foto: ATA Images


Roditelji đaka OŠ "Vladislav Ribnikar" saglasni su da deca treba da idu na nastavu, ali su podeljeni po pitanju da li učenici treba da se vrate baš u ovu školu.

Advokat i član Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Vojin Šaljić u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji rekao je da jedna grupa roditelja eksplicitno želi da deca na nastavu idu u tu zgradu, dok druga eksplicitno ne želi baš u tu zgradu. On je istakao i da je jedan od najvećih problema taj što se u Savetu roditelja ne dešava ništa.

- Savet roditelja je kolektivni organ škole. Njegove odluke nisu obavezujuće, ali može da daje preporuke i svoja mišljenja drugim organima kao što je Školski odbor, na primer, koji ima vrhovnu ulogu upravljanja u školi. Prvi sastanak Saveta roditelja održan je 7. maja, nakon dva dana održan je drugi, a juče treći nije održan. Savet roditelja nema zvanično mišljenje većine roditelja, imamo samo pojedinačne stavove i mišljenja - rekao je Šaljić u „Uranku“. 

Odluka da se deca vrate u školu doneta je na vrlo loš način, smatra Šaljić.

- Prvo su saslušani roditelji i njima se dozvolilo da iznesu svoja mišljenja i stavove i da upravljaju tom situacijom na neki način. Onda kada se to dogodilo, kontrole više nije bilo. Desila se podela na one koji žele da se vrate u tu zgradu i one koji ne žele. Da se razumemo, svi žele da se ide u školu, ali postoji grupa roditelja koja eksplicitno želi da ide u tu zgradu i koja eksplicitno ne želi baš u tu zgradu. Bilo koja podela u ovoj situaciji je loša. Zato je tim koji se ovim bavio morao pre tog Saveta roditelja da prikupi sve informacije, konsultuje struku na pravi način i vidi šta se u zemljama koje sa ovakvim događajima imaju iskustva radi - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi ovakav događaj u svetu, ali nažalost bićemo poznati po uzrastu počinioca.

- U nekim zemljama škole su do temelja srušene, pa izgrađene nove. Postoje jasni medicinski i psihološki razlozi zašto se to tako radi. Mi smo ovde dozvolili da nam struka da podeljeno mišljenje i zauzmu stav koji u startu nije podržala većina roditelja na prvom Savetu roditelja - manjina je bila za to da se deca vrate u tu školu. Nije smelo doći do podela. Već 3. maja u 9.15 je morao da postoji Krizni tim koji okuplja sve aktere događaja, da odmah dođu predstavnici vlasti i struke, da se odmah razgovara i nađe rešenje. Nakon stresnih događaja, naročito kada dođe do prolongirane reakcije na stres, a ovo nije uobičajen stres već najteži mogući – opasnost po život, najmanje je poželjno dobijati oprečne informacije i ostavljati roditeljima ili drugim akterima da samovoljno odlučuju kako će se postupati - rekao je Šaljić.

On je danas na televiziji K1 istakao da roditelji sada u viber i drugim grupama pišu svoja mišljenja.

- Neko hoće da zgrada bude zatvorena, neko da bude srušena, neko da bude memorijalni centar. Moramo da pođemo od onoga što praksa u ovim situacijama kaže, a praksu je formirala struka koja se bavila uzrastom te dece i događajem koji je vrlo sličan. Ono što predlažu je izmeštanje sa lokacije gde se taj događaj dogodio. Ja ne znam šta ćemo sada, znam da do ovoga nije smelo da dođe. Više od 200 roditelja je potpisalo inicijativu da se školska godina završi zaključno sa 3. majem. Sa brojkama se manipuliše, statistika tačna ne postoji. Da je Savet roditelja održan na zakonit način, da je doneto mišljenje većine bilo bi drugačije - rekao je on i dodao:

- Ako hoćete mišljenje roditelja, možete ga izraziti kroz kolektivni organ i to je organ predviđen Zakonom. On donosi odluke u okviru kolektiva, predstavnici svakog odeljenja donose odluke većinom glasova. Trebalo je izneti, a dvaput su bile inicijative da se prvo iznese na glasanje kakvo je mišljenje roditelja o povratku u zgradu. Predsednik Saveta roditelja nije izneo to na glasanje, a takva inicijativa je postojala i morao je to da uradi. Da se glasa i da se zna. Struka je odlučila, taj tim je u četiri zida doneo odluku i to pre prvog Saveta roditelja. Saopštio je odluku na prvom Savetu, bila je debata i onda na kraju, kada su svi rekli šta misle, taj tim je rekao - biće onako kako mi kažemo. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Vojin Šaljić
Tri faktora za razvoj traume

Tri su ključna faktora koja utiču na to kako će se i u kojoj meri razviti trauma, kazao je Šaljić danas u „Uranku“.

- To su izloženost stresnoj situaciji, a nisu svi bili izloženi istoj situaciji. Druga je struktura ličnosti, jer nisu sva deca ista. Ta dva faktora su nepromenjive kategorije. Samo je treći faktor taj koji utiče na razvoj traume, a to je sredina. I šta mi radimo - gurnemo svu decu upravo u taj kotao. Nije stvar da li dete hoće da ide, ono ima drugu sliku škole: drugare, nastavu, nastavnicu. Ono ne zna i ne može da pretpostavi kako će se osećati u u tom prostoru. Svi su trebali da budu relocirani i da se prate. Onda da pravimo selekciju. A kako da je imamo kada pola dece ne ide u školu. Ni ne znate ništa o toj deci. Ne znamo koliko njih ne ide u školu. Prema mojim informacijama, tri odeljenja uopšte ne idu školu, relocirana su i tako su se samoinicijativno dogovorila sa nastavnicima. Nije poenta u tome šta dete traži, dete do desete godine nema pravo da pred nekim organom kaže svoje mišljenje bez prisustva stručnog lica. I to je kriterijum koji je dala struka - rekao je član Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Vojin Šaljić. 

Direktorke, kako je kazao Šaljić, u medijima nigde nema. 

- Nikada Savet roditelja neće biti jedinstven, ali dozvoljavamo sebi da licitiramo s procentima. Zašto? Iznesite na glasanje i onda znamo šta je mišljenje tog organa i dostavite ga Školskom odboru kao vrhovnom organu upravljanja, a njega nema. On ne postoji od ovog događaja. Zašto? To se pitam. Dva dana nakon tragedije u Sloveniji je bila obustavljena nastava u školama, samo su razgovarali sa decom šta se to desilo i kako se desilo u Beogradu. Imali su ceo vikend druženja u prirodi. A šta mi radimo s našom decom? Mi sada čekamo odluku Ministarstva - istakao je Šaljić u „Uranku“.  

 

Ostavite komentar