Priče > Društvo

TEMPERATURA i OSIP na KOŽI: Srbijom HARA američki VIRUS koji napada PREDŠKOLSKU decu

Pedijatar ističe da je važno da deca miruju, kao i da ih na vreme odvedete kod lekara na pregled

Izvor: K1info/mondo.rs

22/05/2023 > 06:56

podeli vest:

TEMPERATURA i OSIP na KOŽI: Srbijom HARA američki VIRUS koji napada PREDŠKOLSKU decu
Foto: Shutterstock


Primećeno je da su, u poslednje vreme, deca sve češće bolesna. Malaksalost, visoka temperatura do 40, bolovi u mišićima, osip, simptomi su virusa koji poslednjih nedelja muči decu predškolskog i školskog uzrasta. Kako kažu stručnjaci, u pitanju je takozvani američki virus, a ono što ga razlikuje od ostalih je što se pored klasičnih simptoma, javlja i karakterističan osip po telu.

Deca se uglavnom leče antipireticima, uzimaju više tečnosti, a ukoliko je prisutna i bakterijska infekcija, lekar propisuje antibiotik, te sve prolazi za 7 do 10 dana.

Ono što je najvažnije je da se na vreme odradi laboratoriju, naročito ako je temperatura visoka i kako bi dete dobilo adekvatnu terapiju.

Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, hladno vreme pogoduje virusima da se šire. Bez obzira što je maj, vreme je hladno, što dodatno doprinosi da se deca razboljevaju jer borave u zatvorenim prostorima.

- Virus je je već neko vreme prisutan, deca imaju visoku temperaturu, javlja se osip, što roditelje dodatno uplaši. Temperatura raste naglo, deca su malaksala, pa se dešavalo da nekome treba i infuzija - rekao je pedijatar.

Beograđanka Jelena M. kaže da je njena ćerka iznenada dobila visoku temperaturu koja je od 38 za pola sata skočila na 40.

Foto: Shutterstock

 

- U početku mi se činilo da je samo neka prehlada u pitanju, ali kada je dobila temperaturu 40, bukvalno smo je odneli kod lekara. CRP je 100, ima neki blagi osip po nogama i rukama, dobila je lekove i leži sve vreme. Rekli su mi da je virus, ali i da je bakterijska vezana infekcija, pa je uključen i antibiotik i evo, traje već četvrti dan. Čula sam se sa roditeljima iz njene škole, još nekoliko dece ima identičan problem - rekla je ona.

Ovaj virus daje kliničku sliku istu kao i svi drugi, dodaje pedijatar, ali ga karakteriše visoka temperatura i osip.

- Deca imaju temperaturu, malaksala su i često imaju crvenilo u očima. Javlja se gubitak apetita i starija deca se žale na bolove u rukama i nogama. Određen procenat dece i ima dijareju, a pojavljuje se osip po koži - rekaoje dr Milićević i dodao:

- To sve plaši roditelje, jer ta temperatura naglo poraste, i bude prisutno i curenje iz nosa i kašalj. Ipak, kada uporedimo, simptomatologija se generalno ne razlikuje nešto posebno od dosadašnjih virusa. Nekad, takođe podseća na alergiju, ali nije alergija, jer ovde imamo i temperaturu.

Kada je o virusima reč, antibiotici se nikada ne koriste, osim ako se javi udruženo sa bakterijom, a tada se ujedno javlja i nešto komplikovanija klinička slika.

- Nema posebne terapije osim ako nisu neki komplikovani slučajevi u pitanju, a virus uglavnom prođe sam. Potrebno je davati lek protiv povišene temperature i treba davati malo više tečnosti nego što je uobičajeno - rekao je dr Milićević i dodao:

- Vrlo je važno da dete miruje, da batali sve svoje aktivnosti, ne bi trebalo da ide u školu ili vrtić, da se izoluje od brata, sestre, bake, deke. Virus je dosta zarazan. Kod odraslih osoba i kod onih koji imaju neko hronično oboljenje mogao bi da napravi problem.

Foto: Pexels.com

 

Sve obično traje od pet do 10 dana, osim ako se ne pojave neke komplikacije kao što je zapaljenje pluća ili neka ozbiljnija komplikacija.

- Kod dece koja imaju normalan uobičajen imunitet, to prođe samo, ali ako dete ima neke komplikacije poput kašlja, previše lošeg stanja, nekad je potrebna i infuzija, ali i antibiotici i to samo ako se dokaže da dete ima i bakterijsku infekciju. Antibiotici ne deluju na viruse, zato ne treba da dajete detetu napamet i na svoju ruku, za svaki slučaj - rekao je pedijatar.

 

 

 

Ostavite komentar