Priče > Društvo

U Srbiji svakog dana 3 ŽENE obole od RAKA JAJNIKA, jedna IZGUBI BITKU: Ginekološki pregledi NAJVAŽNIJI

Ova bolest se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi, kada se šanse za oporavak drastično smanjuju

Izvor: K1info/Tanjug

11/05/2023 > 11:45

podeli vest:

U Srbiji svakog dana 3 ŽENE obole od RAKA JAJNIKA, jedna IZGUBI BITKU: Ginekološki pregledi NAJVAŽNIJI
Foto: Freepik.com


U Srbiji godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, a ova opaka bolest odnese više od 450 života, izjavila je danas Gorica Đokić iz udruženja "Progovori", povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Ona je rekla da svakog dana u Srbiji tri žene obole od ove vrste karcinoma, a jedna umre.

- U cilju borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato ne sme da se propusti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje - rekla je Đokić.

Istovremeno, ona je pozvala sve žene da redovno odlaze na ginekološke preglede.

- Kao što nam je svaki dan važan, tako nam je i svaka terapija važna. Danas nam je zajedništvo potrebno više nego ikada, i zato tražimo podršku da rešimo problem dostupnosti hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nakon nekog vremena kod većine žena javi se otpornost na hemoterapijski lek - rekla je Đokić.

Prema njenim rečima neke žene pate i od nuspojava povezanih s lekom pa i lošim kvalitetom života kao posledicom lečenja zbog čega postoji potreba za novim vrstama lečenja koje će imati manje nuspojava, a to je ujedno i razlog pokušaja lečenja hormonskom terapijom.

- Stavljanje hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, pomogli bismo na ovaj način, kako bi produžile život i poboljšale kvalitet života kao što se to u celom svetu čini - rekla je za Đokić.

Ginekolog Mima Fazlagić rekla je da rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta i da prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena se suočava sa ovim problemom.

- Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali na žalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto - rekla je Fazlagić i dodala da postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika:

- Neki od njih su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, ove godine se obeležava pod sloganom "Svaki dan je važan".

 

Ostavite komentar