Priče > Društvo

MRAČNA STRANA INTERNETA: Šta sve možete da UČINITE samo jednim KLIKOM a kako da se ZAŠTITE?

Čak 2,5 miliona korisnika posećuje neke stranice na dark webu svakog dana

Izvor: K1/citymagazine

06/05/2023 > 20:46

podeli vest:

MRAČNA STRANA INTERNETA: Šta sve možete da UČINITE samo jednim KLIKOM a kako da se ZAŠTITE?
Foto: Unsplash.com


Većina korisnika interneta je čula za dark web. Oni drugi su za ovaj termin saznali na jednoj od konferencija Aleksandra Vučića, ubrzo posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Mračna strana interneta, kako je nazivaju, je nevidljiva klasičnim pretraživačima i onaj ko želi da pređe na tu stranu, ipak mora da ima malo veće znanje.

Dark web je često povezan sa kriminalom, sumnjivim aktivnostima i ilegalnim sadržajima, a često se tamo mogu pronaći stranice koje se bave prodajom ukradenih podataka, lažnih pasoša, droge ili oružja.

I dok neki redovno posećuju dark web, drugi tamo zalutaju iz čiste znatiželje. Prema nekim podacima, čak 2,5 miliona korisnika posećuje neke stranice na dark webu svakog dana.

Najčešće se ulazi preko Tor servisa i pretraživača, budući da oni prebacuju saobraćaj sa jednog mesta na drugo, pa pružiocu internet usluga ne mogu da otkriju koje ste stranice posećivali, dok sa druge strane posećene stranice nemaju informacije o vašoj fizičkoj lokaciji. Pored Tor-a postoje i neki drugi servisi koji se koriste za pristup, poput I2P, Whonix, Subgraph, Tails.

Kada govorimo o tome da li je ili nije dark web nelegalan, zavisi kako ga posmatrate. Dark web je veoma korisno mesto za osobe ali i novinare koji žive u diktatorskim režimima i nemaju slobodan pristup internetu. 

Foto: Unsplash.com

 

Spajanje na dark web ne znači da kršite zakon, ali na dark webu možete prekršiti zakon čak i slučajnim klikom na neke linkove, zato budite oprezni.

Kompanija Reboot SEO je sprovela istraživanje koje države u Evropi najviše uživaju u dark webu 2022. godine. Na vrhu liste se našla susedna Hrvatska, a slede Češka, Irska, Mađarska i Rumunija. Mi nismo bili ni u prvih 15, a treba istaći kako u trenutku provođenja istraživanja, u njega nisu uključene Ukrajina i Rusija.

Ne postoji jedinstveno rešenje za očuvanje sigurnost podataka koje mogu u nekom trenutku završiti na mračnoj strani. Prava sigurnost dolazi iz kombinacije pravih softverskih alata, povećanja vašeg znanja o internet pretnjama i uspostavljanja sigurnih online praksi.

Hakeri neprestano smišljaju nove i inovativne metode za dobijanje pristupa vašim podacima koje zatim mogu preneti na dark web i prodati. Ako želite da imate najbolju šansu da sprečite da vaši podaci završe na dark webu ili ako iz neke radoznalosti želite istražiti dark web, morate da koristite VPN jer će sakriti vašu IP adresu, štiteći vaš identitet i lokaciju, poručili su iz Reboot SEO, prenosi Dnevnik.hr.

 

 

Ostavite komentar