Priče > Društvo

Ako ne ispijaju po TRI, ČETIRI KAFE, hirurzi mogu da ISPUNE NORMU: Đerlek o uvođenju PLATA PO UČINKU ZA LEKARE

Moramo biti iskreni i priznati da pacijenti i ne dobijaju nekad onakvu zdravstvenu uslugu kakvu očekuju, rekao je državni sekretar

Izvor: K1info/rts.rs

27/04/2023 > 14:31

podeli vest:

Ako ne ispijaju po TRI, ČETIRI KAFE, hirurzi mogu da ISPUNE NORMU: Đerlek o uvođenju PLATA PO UČINKU ZA LEKARE
Foto: Tanjug printscreen


Jedno je ako lekari žele da rade po propisima, a drugo ako žele da ispijaju tri, četiri kafe dnevno. Onda ne mogu da ispune normu koja je zadata, istakao je državni sekretar Mirsad Đerlek za RTS.

On je napomenuo i da je u planu da se hirurzima uvedu nova pravila prilikom primanja plate, gde će jedan deo biti fiksni, a drugi varijabilni, koji će zavisiti od učinka.

- Lekari bi trebalo da se raspitaju kolika je njihova norma. Moramo biti iskreni da pacijenti i ne dobijaju nekad onakvu zdravstvenu uslugu kakvu očekuju. Za određene specijalnosti je 25 pacijenata, za ginekologiju 30, za opštu praksu 35... zavisi od ustanove do ustanove, od lekara do lekara - kaže Đerlek.

On je zamolio kolege da se ponašaju odgovorno, kako bi postigli da svima pruže adekvatnu uslugu, ističući da dobra organizacija uvek donosi dobar rezultat.

- Ako imamo osmočasovno radno vreme, pa u to ubrojimo i pauzu za užinu ili doručak, i ako ostatak vremena posvetimo našim pacijentima, biće da imaju 15 do 18 minuta da se posvete svakom pacijentu, s obzirom da određeni broj pacijenata dođe za uput ili recept. Ali ako mi želimo da u toku radnog vremena ispijamo tri ili četiri kafe i napravimo još pauza, onda će biti ne 11, već sedam minuta po pacijentu. Tako da bih zamolio moje kolege da se ponašaju profesionalno i da rade onako kako treba - naglasio je Đerlek.

Anketa

Foto: tanjug

 

Najava da se uvede nagrađivanje po učinku hirurga kako bi se odvojio rad od nerada, ne odnosi se samo na hirurge, ističe državni sekretar.

Već smo govorili o normama u domovima zdravlja. To će se slično uraditi i sa bolnicama, zdravstvenim centrima, kliničkim centrima... Ja ne očekujem da će biti jurnjave, već da će lekari profesionalno obaviti svoj posao. Biće jedan fiksni deo plate, a drugi varijabilni, koji će upravo odvojiti rad od nerada. Ministarka je podelila operacije na četiri grupe, od onih jednostavnih i lakih do nekih ekspertskih. Svakako da će ta ekspertska imati mnogo više bodova, nego jednostavnija i po tome će se nagrađivati lekari. Ne možemo upoređivati lekare koji rade ekspertske operacije kojih je recimo tri na nekom univerzitetskom centu, sa onima koji rade operaciju slepog creva - kaže Đerlek za RTS.

Sestra iz Narodnog fronta ne zaslužuje da radi

Državni sekretar osvrnuo se i na medicinsku sestru iz Narodnog fronta, koja je snimala trudnice tokom porođaja i te snimke kačila na društvene mreže. Đerlek je ocenio da takva jedna osoba ne zaslužuje da radi u zdravstvenom sistemu.

- To je primer osobe koja ne zaslužuje da radi u zdravstvenom sistemu. Ja sam radostan što veliki broj medicinskog osoblja svoj posao obavlja profesionalno i ne želim da generalizujem, ali kada govorimo o ovom slučaju, ima elemenata i za inspekciju, a mislim da takve osobe ne treba da budu u našem zdravstvenom sistemu. Naravno da će biti poslata inspekcija. Mi smo tu da lečimo pacijente, da im pružimo prvu pomoć, a ne da radimo to što je ta sestra uradila - kaže Đerlek.

O uspehu niških hirurga

Uspesi hirurga u Nišu, koji su mesecima radili bez slobodnog vikenda kako bi očistili liste čekanja u poslednje vreme bili su na meti raznih kritika, od toga da je njihov podvig diskutabilan do toga da ih treba nagraditi, a Đerlek kaže da je važno da se u nečemu dobrom ne traži loše.

- Imamo jednu lošu osobinu da u čemu god da pogledamo, mi tražimo nešto loše. Zaista želim da sve moje kolege, kada urade nešto dobro, a to je da brinu o našim pacijentima, da im se zahvalim i pohvalim. Bez obzira o kome se radi. Svi bi trebalo tako da gledamo, a ne da tražimo loše u nečem dobrom. Ne treba da pravimo loše priče od nečeg dobrog što je urađeno - kaže Đerlek.

 

 

 

 

Ostavite komentar