Priče > Društvo

Braću (i sestre) NE DONOSE RODE, već ih RAĐAJU MAJKE: U Srbiji imamo SVE VIŠE BEBA, populacione mere gađaju u CENTAR

Ministarstvo je sačinilo predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima je fokus na pružanju podrške ženskim preduze

Izvor: K1info/Tanjug

20/04/2023 > 21:55

podeli vest:

Braću (i sestre) NE DONOSE RODE, već ih RAĐAJU MAJKE: U Srbiji imamo SVE VIŠE BEBA, populacione mere gađaju u CENTAR
Foto: Shutterstock


Populacione mere koje Srbija sprovodi počele su da daju rezultate, budući da je krajem prošle i početkom ove godine rođeno više beba u odnosu na isti period prethodne godine, izjavila je danas ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na konferenciji "Lepota žene".

Kisićeva je, na panelu posvećenom reproduktivnom zdravlju žena, naglasila da država sprovodi niz mera u cilju podsticanja rađanja, od finansijske podrške rađanju, subvencija za stanove za majke koje nemaju nekretninu, do podrške u procesu vantelesne oplodnje.

- Praktično smo među vodećim državama u svetu kada su u pitanju mere i mogućnosti koje se tiču potpomognute oplodnje, a sada imamo i mogućnost oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom - rekla je Kisićeva.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji sprovelo je dva nacionalna istraživanja o stavovima mladih o reproduktivnom zdravlju, braku i porodici, u kojima su učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola širom Srbije.

- Nadam se da ćemo uz pomoć rezultata ovih istraživanja još prezicnije targetirati mere koje su za mlade najznačajnije - rekla je Kisićeva.

Resorna ministarka je dodala da je Ministarstvo za brigu o deci porodici i demografiji sačinilo predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima je fokus na pružanju podrške ženskim preduzetnicama.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU / DEJAN UROŠEVIĆ

 

U saopštenju Ministarstva za brigu o deci porodici i demografiji naveli su da je Kisićeva ukazala da je u proteklom periodu učinjeno dosta po pitanju reproduktivnog zdravlja, pre svega sa aspekta preventivne medicine, i kao primer istakla uvođenje vakcina protiv HPV virusa.

- Osnova svega jeste zdrava žena, koja brine o sebi, a samim tim i o svojoj porodici. Mi smo tu da tu ženu podržimo, da bude obrazovana, uspešna, posvećena svome radu, a pre svega da bude zdrava. Zdrava žena je žena koja je jaka i koja može sve - zaključila je Darija Kisić.

Dakle, izgleda da polako dolazimo sebi i da počinjemo da shvatamo istinitost reči iz čarobne dečje pesme "Braću ne donose rode" (dodajmo - i sestre), kada tata, po dolasku mame kući iz porodilišta, objašnjava starijem detetu: "... dosta je bilo bajke, braću ne donose rode, već ih rađaju majke". A da bi to mogle i želele da rade - i češće i više ako žele - moraju da budu zdrave i da imaju podršku i društva i države. 

 

Ostavite komentar