Priče > Društvo

PROTIVGRADNI strelci, retke zverke... DRAGAN čuva NEBO iznad čačanskih sela, a MLADIH snaga - ni od KOROVA

Za samo ispaljivanje rakete potrebno je oko 30 sekundi

Izvor: K1info/RINA

17/04/2023 > 23:01

podeli vest:

PROTIVGRADNI strelci, retke zverke... DRAGAN čuva NEBO iznad čačanskih sela, a MLADIH snaga - ni od KOROVA
Foto: RINA


Od 15. aprila u Srbiji je počela još jedna protivgradna sezona, koja će trajati sve do polovine oktobra.

Protivgradni strelci širom zemlje, spremni kao zapete puške, čekaju naredbe iz Radarskog centra Užice, spremni da deluju i tako spasu voće i povrće zasađeno na stotinama hektara, kao i stambene objekte.

Dragan Milovanović iz čačanskog sela Prijevor ovim poslom bavi se skoro dvadeset godina.

Foto: RINA

Dragan Milovanović

- Posao nije težak, ali je mnogo odgovaran. Tih meseci koliko traje sezona ne možete skoro nikad da se udaljite mnogo od kuće i stanice - ja sa motorolom idem svuda i trčim na stanicu kad dobijem naredbu. Dešavalo se i u po noći da moram da ustanem. Ispaljivao sam rakete i u tri sata ujutru. Pošto je posao mnogo odgovoran a slabo plaćen, mladi neće da ga rade i zato na stanicama mahom i imate samo starije ljude - kaže za RINU ovaj protivgradni strelac.

Tokom skoro dve decenije staža, Draganu je protivgradna stanica postala kao druga kuća. Nekada u njoj provede sate i sate.

Foto: RINA

 

Ono što je važno jeste njegova brza akcija i reakcija, kako bi rakete blagovremeno bile ispaljene i razbile gradonosni oblak.

- Bilo je dana kad sam po dva puta dolazio u stanicu, a u jedan oblak ispaljivao i po nekoliko raketa. Od momenta kad me pozovu ja imam 12 minuta da se pojavim na protivgradnoj stanici, pokupim rakete i stavim u lanser, a onda za ispaljivanje je potrebno oko 30 sekundi. Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće - kaže Dragan.

Foto: RINA

 

Ovaj protivgradni strelac čuva nebo iznad nekoliko čačanskih sela, svoje i imanje svojih komšija. Kaže da posao nije lak, uslovi su nezahvalni, ali ipak straha nema.

 

Ostavite komentar