Priče > Društvo

Kako je zbog SMS PORUKE profesor Kočović ostao bez 200 EVRA: Čuvajte se OVE PREVARE

Uz praznične poruke najbližih, ovih dana mešaju se i skupe SMS prevare, gde dolazi do automatske naplate

Izvor: K1info/rts.rs

17/04/2023 > 15:47

podeli vest:

Kako je zbog SMS PORUKE profesor Kočović ostao bez 200 EVRA: Čuvajte se OVE PREVARE
Foto: Pixabay.com


Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije izjavio je za RTS da Srbijom ovih dana kruži SMS prevara, te da je najbolja zaštita da ne ostavljamo privatnu email adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama.

Kočović savetuje i da na računima u koloni "ostale usluge" svakog meseca proveramo taj iznos, jer se tu krije skrivena naplata.

Uz praznične poruke najbližih, ovih dana mešaju se i skupe SMS prevare, gde dolazi do automatske naplate, posle kojih računi mogu da nam budu znatno uvećani. Ima li zaštite od ovakvih poruka?

Foto: RTS Printscreen

 

Profesor Petar Kočović, stručnjak za telekomunikacije objašnjava kako možemo da zaustavimo takvu vrstu naplate.

- Kod mnogih poruka piše – ako ne želite da ih primate, pošaljite na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite - objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.

Govoreći o prevarama preko SMS, Kočović kaže da možemo da primetimo uvećane račune u delu "ostale usluge".

- Ponudiće vam ring-tonove, igrice... Ako ostavljate brojeva telefona i privatne imejl adrese na društvenim mrežama, onda ste u problemu. Poskidajte sve privatne podatke na Internetu - priča Kočović.

Dodaje i da Srbijom kruži SMS prevara, gde se u poruci kaže da nam je stigla poštanska pošiljka, te da treba da je prihvatimo, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 evra.

Upozorava i da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko Interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja.

 

 

 

Ostavite komentar