Priče > Društvo

RASTE naša SRBIJA iz DONIRANIH reproduktivnih ćelija: U GAK Narodni front potvrđena TREĆA "inostrana" TRUDNOĆA

Kada je reč o spermatozoidima iz Danske, prva porudžbina je urađena i trebalo bi da stignu za dve nedelje

Izvor: K1info/Tanjug

15/04/2023 > 17:31

podeli vest:

RASTE naša SRBIJA iz DONIRANIH reproduktivnih ćelija: U GAK Narodni front potvrđena TREĆA "inostrana" TRUDNOĆA
Foto: Unsplash.com


Klinički embriolog i šef odseka kabineta za embriologiju u ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, Ana Jeremić, rekla je da su iz programa vantelesne oplodnje putem doniranih reproduktivnih ćelija o trošku države u ovoj klinici za sada potvrđene tri trudnoće. Dve trudnoće su od doniranih jajnih ćelija, a jedna od doniranih, uvezenih spermatozoida iz Španije.

Ona je navela da je program VTO putem uvezenog materijala ogromna pomoć države za parove koji putem svojih reproduktvnih ćelija nisu uspeli da se ostvare kao roditelji, ali i za singl žene koje putem donora spermatozoida žele da se ostvare kao majke.

- Dve trudnoće su jedini rezultati koji su došli za donirane jajne ćelije i obe su trudne, radi se o parovima koji su već nekoliko puta prolazili kroz program VTO sa svojim reproduktivnim ćelijama i ovo im je bio jedini izlaz - rekla je Jeremić.

Kada je reč o trudnoći putem doniranih spermatozoida, Jeremić ističe da se radi o materijalu koji je uvezen iz Španije.

- To je žena bez partnera koja je već imala, nažalost, neuspešne pokušaje sa doniranim spermatozoidima u inostranstvu. Rekla mi je da su ta dva pokušaja, kao i smeštaj i ostali troškovi puta izašli oko 20.000 evra. Sve je to veliki novac, zato je svima nama drago što je u svojoj zemlji iz prvog puta uspela i to je ogroman značaj - rekla je ona.

Ona podseća da o trošku države, za VTO putem uvezenih ćelija mogu da se prijave parovi koji nisu uspeli da se ostvare kao roditelji sa svojim reproduktivnim materijalom, bilo da se radi o jajnim ćelijama ili spermatozoidima, a takođe i singl žene kojima je potrebna donacija spermatozoida.

- Podatak od pre nedelju dana je da se do sada prijavilo više od 800 parova i singl žena, a dosta njih je već sada i prošlo proceduru i dobilo dozvolu da mogu o trošku države ući u proces - rekla je Jeremić.

Do sada su u Srbiju stizale reproduktivne ćelije iz Španije, u Narodni front ove nedelje stiglo je 30 paketa jajnih ćelija i spermatozoida, a Jeremić kaže da su u toj ustanovi organizovali radionicu za kolege iz drugih ustanova u Srbiji, zajedno za španskim stručnjacima.

- Kada je reč o banci iz Danske, uradili smo prvu porudžbinu i očekujemo da će i iz te zemlje stići spermatozoidi kroz dve nedelje - rekla je Jeremić.

 

 

Ostavite komentar