Priče > Društvo

Ovako su MALIŠANI iz Ježevice FARBALI jaja za Vaskrs i čuvali SRPSKU TRADICIJU

Tražili su detelinu sa četiri lista, tako ukrašeno jaje biće njihova amajlija čitave godine, ističu deca podno Jelice

Izvor: K1info/RINA

14/04/2023 > 23:01

podeli vest:

Ovako su MALIŠANI iz Ježevice FARBALI jaja za Vaskrs i čuvali SRPSKU TRADICIJU
Foto: RINA


U vreme kada se većina domaćica odlučuje za moderne tehnike farbanja uskršnjih jaja, Udruženje žena "Evgenija" iz Ježevice okupilo se sa idejom da za ovaj Vaskrs jaja boje tradicionalnom metodom, a u tome su im pomogli i najmlađi meštani ovog sela podno Jelice. Mališani već znaju da svaka travka čini jaje posebnim.

- Pokušavamo da nađemo detelinu sa četiri lista, jer se jaje tako ukrašeno posle smatra amajlijom. Zatim su jako lepe za šaranje, bele rade i slične travčice. Volimo ove običaje, koje nam prenose naše bake i sa radošću farbamo jaja - kažu mališani iz Ježevice.

Posebnu tajnu farbanja uskršnjih jaja daruje nasleđe koje se prenosi po ženskoj liniji s kolena na koleno. Sva nabujala priroda koja se nađe kao dekoracija na uskršnjim jajima, veština je žena zapadne Srbije, koje su to nasledile od svojih majki i baka koje su bile mudre i maštovite.

- Većina domaćica farba jaja u lukovini, prvenstveno zbog toga što je to i zdravije, s obzirom na to da je na biljnoj bazi. Običaj je da prvo jaje koje ofarbamo u crveno nazivamo čuvarkuća, ono ostaje u kući i čuva se tokom cele godine. Bojimo ga, takođe u lukovini, a ove druge bojimo sa travkama maslačka, koprive i svime što nađemo u bašti, pa čak i livadi - pojasnile su Rada Kalajdžić i Brana Marković, članice Udruženja žena "Evgenija" iz Ježevice.

 

Ostavite komentar