Priče > Društvo

Pašalić upozorava: Deca ulice su NAJIZLOŽENIJA RIZIKU od TRGOVINE LJUDIMA, a česta je i radna eksploatacija

Pašalić je apelovao na nadležne da intenziviraju svoje aktivnosti u oblasti zaštite najmlađih koji se nalaze u uličnoj situaciji

Izvor: K1info/Tanjug

12/04/2023 > 17:06

podeli vest:

Pašalić upozorava: Deca ulice su NAJIZLOŽENIJA RIZIKU od TRGOVINE LJUDIMA, a česta je i radna eksploatacija
Foto: Pixabay.com


Zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, upozorio je danas da su ta deca najizloženija riziku od trgovine ljudima, radne eksploatacije i raznih oblika zlostavljanja. 

Zaštitnik je u saopštenju apelovao na nadležne da intenziviraju svoje aktivnosti u oblasti zaštite najmlađih koji se nalaze u uličnoj situaciji. 

- Deci koja žive i rade na ulici su u najvećem broju slučajeva marginalizovana, stigmatizovana i gotovo isključena iz društva, a retko su im dostupne usluge zdravstvene i socijalne zaštite. Uz sve ovo, vrlo su izložena riziku od trgovine ljudima, raznim oblicima zlostavljanja i eksploatacije - naglasio je Pašalić povodom 12. aprila - Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Pašalić je apelovao na nadležne organe da intenziviraju aktivnosti, ulože dodatne napore i preventivno deluju, kako bi se deci koja žive i rade na ulici olakšao pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnim uslugama.

- Tražili smo, između ostalog, od nadležnih organa da se izmenama zakona o javnom redu i miru, deca koja žive i rade na ulici u potpunosti priznaju kao žrtve, a ne kao počinioci prekršaja. Ujedno, apelujem na nadležne organe da kroz intersektorsku saradnju stvore uslove za efikasnu zaštitu dece u uličnoj situaciji - rekao je Pašalić. 

Zaštitnik građana je podsetio da je Republika Srbija prošle godine usvojila Plan zaštite dece u uličnoj situaciji, u skladu sa Opštim komentarom 21 Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija, kojim se obavezala da preduzima mere prevencije u skladu sa Konvencijom o pravima deteta UN.

 

Ostavite komentar