Priče > Društvo

ODLIČNE VESTI: U Srbiji počela proizvodnja prvog INOVATIVNOG LEKA za MULTIPLA SKLEROZU

Za poslednje četiri godine učetvorostručen je broj pacijenata koji se leče na račun RFZO

Izvor: K1info/Tanjug

29/03/2023 > 14:27

podeli vest:

ODLIČNE VESTI: U Srbiji počela proizvodnja prvog INOVATIVNOG LEKA za MULTIPLA SKLEROZU
Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, obišla je kompaniju Hemofarm zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom i upoznala se sa inovativnim lekom Corpos. 

Lek Corpos dostupan je i pacijentima i Srbiji koji su oboleli od multiple skleroze (MS) zahvaljujući saradnji farmaceutske kompanije Hemofarm i najvećom biotehnološkom kompanijom Roche. 

- U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka Corpos, za lečenje pacijenata obolelih od MS, a proizvodnja je počela u kompaniji Hemofarm zajedno sa najvećom biotehnološkom kompanijom na svetu Roche. Corpos je revolucionarni lek koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života obolelih od MS - izjavila je predsednica Vlade.

 

Rekla je da se pregovara sa kompanijom Hemofarm i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u Srbiji.

Ona je istakla da je za poslednje četiri godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče na račun RFZO.  Kako je dodala, 2019. godine bilo ih je 1.000, a 2023. ih ima 4.000 pacijenata.

Brnabić je rekla da je budžet vlade Republike Srbije za 10 godina uvećan 33 puta za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti.

 


 

 

Ostavite komentar