Priče > Društvo

ZABRANA PUŠENJA, ali ne na svim JAVNIM MESTIMA: Evo gde će DUVANSKI DIM biti dozvoljen

Ukoliko zabrana zaživi obuhvatiće i elektronske cigarete, što do sada nije bo slučaj

Izvor: K1info/telegraf.rs

26/03/2023 > 10:37

podeli vest:

ZABRANA PUŠENJA, ali ne na svim JAVNIM MESTIMA: Evo gde će DUVANSKI DIM biti dozvoljen
Foto: Freepik.com


Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavom da bi pušenje moglo da bude zabranjeno novim predlogom zakona podelila je građane Srbije.

Dok jedni podržavaju i raduju se ovoj zabrani, pušači su ljuti jer će u tom slučaju duvanski dim biti zabranjen, između ostalog, i na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama. 

Međutim, postoje zatvorena mesta koja će biti izuzeta od ove zabrane.

Pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković objasnila je gde će pušenje biti dozvoljeno.

- Samo u posebno određenim smeštajnim jedinicama u hotelu, motelu, hostelu ili drugom objektu koji obavlja delatnost u skladu s propisima kojima se uređuje turizam i ugostiteljstvo, pušenje može biti dozvoljeno, uz ispunjavanje uslova određenih Zakonom - potvrdila je ona za Telegraf.

Foto: Freepik.com

 

Ona je dodala da se zabrana pušenja odnosi i na elektronske cigarete, kao i da se ovom dopunom precizira član zakona kojim je pušenje zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru.

- Zabranom su obuhvaćeni i ugostiteljski objekti, bez mogućnosti da se u zatvorenom radnom prostoru odredi posebna prostorija namenjena isključivo za pušenje i u otvorenom prostoru za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava kome se pored u zakonu navedenih predstava dodaju i sportske - navela je ona.

Podsetimo, ugostitelji su se prvi pobunili protiv ovog predloga navodeći da su ključni razlozi za to veliki gubitak prihoda za vreme pandemije korona virusa, kao i činjenica da pušači čine oko 70 odsto posetilaca noćnih klubova.

 

 

 

 

Ostavite komentar