Priče > Društvo

Direktor Torlaka otkrio ZAŠTO je povučena serija BCG VAKCINA: Nema RAZLOGA ZA STRAH

Uočeno je postojanje određenih odstupanja u kvalitetu leka

Izvor: K1info/Tanjug

23/03/2023 > 14:43

podeli vest:

Direktor Torlaka otkrio ZAŠTO je povučena serija BCG VAKCINA: Nema RAZLOGA ZA STRAH
Foto: Shutterstock


Direktor Instituta "Torlak" Luka Dragačević rekao je da je jedna serija njihove BCG vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena sa tržišta nakon interne provere u Institutu.

Kako je objasnio, uočeno je postojanje određenih odstupanja u kvalitetu leka.

- Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama.  Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora - rekao je Dragačević za RTS.

Kako je naveo, institut ''Torlak'' obavestio je sve zavode i relevantne institucije u roku od sat vremena, nakon dobijenih rezultata.

- Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili, svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakcina stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele Republike - rekao je Dragačević i dodao da nestašica nije bilo, jer je odmah zatim distribuirana nova serija.

Prema njegovim rečima, nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.

- Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže - objasnio je Dragačević.

Kako je ocenio, povlačenje serija lekova iz prometa uobičajena je praksa.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 16. marta povučena zatečena količina od 834 bočice vakcine zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka i naglasili su da roditelji nemaju razloga za zbrinutost, jer bebe u porodilištima primaju proverene bezbedne vakcine.

 


 

 

Ostavite komentar