Priče > Društvo

Oglasilo se MINISTARSTVO zdravlja: Povučene 834 bočice Torlakove BCG VAKCINE

Brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine, kao i da ni jedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi

Izvor: K1info/euronews.rs

22/03/2023 > 13:07

podeli vest:

Oglasilo se MINISTARSTVO zdravlja: Povučene 834 bočice Torlakove BCG VAKCINE
Foto: ATA Images


Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kao odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek "BCG vakcina, liofilizovana" usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Srbije.

- Naime, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut "Torlak" je odmah preventivno reagovao i seriju iste povukao iz prometa. U skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je dana 16.03.2023. godine izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" istovremeno izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine.

- Istovremeno, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, obavestio sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda, tako i o nastavku kontinuiranog snabdevanja zdravstvenih ustanova novim količinama odgovarajuće vakcine, a sve u cilju nastavka obavezne imunizacije stanovništva Srbije predmetnom vakcinom - dodaju.

Foto: Freepik.com

 

Ističu da je pomunita serija povučena u roku 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom, brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine, kao i da ni jedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi.

- Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu - navodi se u saopštenju. 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar