Priče > Društvo

Dobra vest za SRBE u Italiji: Sada mogu da ZAMENE ovdašnju VOZAČKU DOZVOLU za italijansku bez DODATNIH ispita

Srbija i Republika Italija su do 2018. imale zaključen Sporazum o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola

Izvor: K1info/telegraf.rs

21/03/2023 > 18:59

podeli vest:

Dobra vest za SRBE u Italiji: Sada mogu da ZAMENE ovdašnju VOZAČKU DOZVOLU za italijansku bez DODATNIH ispita
Foto: Mup Srbije


Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Republike Italije u Republici Srbiji Luka Gori potpisali su Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije.

Sporazum je potpisan u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Republike Srbije i Republike Italije i od izuzetnog je značaja za veliki broj srpskih državljana koji žive i rade u Italiji, a kojima je posedovanje važeće vozačke dozvole neophodno za obavljanje svakodnevnih životnih i poslovnih aktivnosti.

Takođe, zaključivanje Sporazuma omogućiće da srpski državljani koji imaju prebivalište u Republici Italiji zamene važeću srpsku vozačku dozvolu (koja nije privremenog karaktera) za italijansku vozačku dozvolu, bez polaganja dodatnih teorijskih ili praktičnih ispita u Republici Italiji, čime se takođe oslobađaju i troškova polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita.

Foto: MUP RS

 

Podsećamo, Republika Srbija i Republika Italija su već imale zaključen Sporazum o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu 8.4.2013. godine, a prestao da važi 8.4.2018. godine, a posle toga pregovori oko novog teksta Sporazuma su se kontinuirano sprovodili i na inicijativu MUP-a Republike Srbije su započeti i pre isteka važenja prethodnog Sporazuma.

 

 

Ostavite komentar

južni mucenici

kad stupa na snazi ..gde se obratiti ...svako koje pitao nigde odgovora u it

23.03.2023 07:14
Snezana

Mene zanima, da li će biti neki limit kao ranije, koliko si dugo Resident i ko će imati pravo na zamenu?

29.03.2023 15:48
Dejan IT

Pitanje je sasvim na mestu ... Prvo, kao sto kazete, vest je toliko senzacionalisticka da sam sklon da ne poverujem !!! U Italiji, po agencijama i u policiji pojma nemaju!!!!!! Drugo, ako sam rezident ovde od 2018. i primenjuje se "ono pravilo" od 4 godine, blago meni ... upadam u vakuum!

02.05.2023 16:54
Dragana

Kad zvanicno pocinju za mene VOZACKIH DOZVOLA, kad stupa na snagu?

07.04.2023 13:20
Nije bitno

Niko od vas novinara nije spomenuo najbitniju cinjenicu, a to je da zakon vazi samo za drzavljane koji su manje od godinu dana rezidenti u Italiji. Ovo je stvarno dno dna, bolje da takav sporazum nismo ni potpisali jer na prste mozemo prebrojati koliko je doslo u zadnjih godinu dana nasih da zive u Italiju

23.04.2023 09:58
lontamo

ako moze informacija preko novinara. gde kad kako oko zamene. po it. niko nezna o tome. hvala

27.04.2023 08:08